GRAĐANSKA INICIJATIVA SAČUVAJMO SINJAJEVINU:

"Boškoviću, umjesto što nas prebrojavate..., možda bi bilo bolje da porazgovaramo"

"Ministra pozivamo da podrži peticiju koja je pokrenuta i ima za cilj da se ta planina proglasi za zaštićeno područje"
3662 pregleda 9 komentar(a)
Savino jezero na kom će se održati protest 12. jula 2019.
Savino jezero na kom će se održati protest 12. jula 2019.

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu poziva ministra odbrane Predraga Boškovića da stane uz narod, a ne da ide kontra njemu, te da ispoštuje preporuku Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, koja je dala zeleno svijetlo da se planina Sinjajevina proglasi za regionalni park prirode, saopšteno je danas iz te inicijative.

Oni su reagovali na jučerašnju izjavu Boškovića koji je rekao da je na protestima na Sinjajevini više političkih aktivista nego mještana.

"Ministra pozivamo da podrži peticiju koja je pokrenuta i ima za cilj da se ta planina proglasi za zaštićeno područje (https://www.epeticije.gov.me/). Umjesto što nas prebrojavate i gledate ko smo i odakle smo, čime se bavimo, koliko puta smo bili na Sinjajevini, možda bi bilo bolje da porazgovaramo, da vidite da mi želimo dobro toj planini i konačno čujete i shvatite ono što ponavljamo evo godinu. Još jednom ćemo ponoviti - Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu traži jednu jedinu stvar, a to je da Sinjajevina bude zaštićeno područje i park prirode, koje će se koristiti za razvoj poljoprivrede i turizma, a ne za vojni poligon. To je sve poštovani ministre, nema nikakvih skrivenih namjera, nikakvih drugih motiva, i nije to teško shvatiti, samo ako hoćete da shvatite", navodi se u saopštenju Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Iz te inicijative su dodali da ne žele da ulaze u rasprave sa Boškovićem ali bi on kao političar sa dugogodišnjim iskustvom trebalo da čuje glas naroda, a ne da ulazi u konflikt sa njim.

"Kao političar vjerovatno znate da je glavni instrument demokratije dijalog, kojim se dolazi do zajedničkih rješenja u javnom interesu, a ne na štetu bilo kog pojedinca ili društvene grupe. Stoga očekujemo od Vas da sa narodom razgovarate, a ne da nas po automatizmu otpisujete. Do sada nam nijeste ponudili ni jedan jedini dokaz da vojni poligon neće negativno uticati na životnu sredinu, da neće biti ugrožena poljoprivreda, da neće biti zagađeni izvori sa kojeg vodu piju građani Mojkovca, Kolašina, Šavnika, Žabljaka, jednom riječju - da Sinjajevina neće biti uništena. Imamo samo usmena uvjeravanja, napade i etiketiranje. To nije ni dobro, ni razborito, još manje je u skladu sa demokratskim načelima, kojim težimo kao društvo", kazali su iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Oni su poručili Boškoviću da nije tačno da na Sinjajevini ne protestuju mještani.

"Ne znamo kako možete reći da među okupljenim ljudima nema mještana, kada Vi niste bili tu da nas vidite. Teško je vidjeti nešto do čega okrećete glavu. Na Sinjajevinu su kao i do sada dobrodošli svi koji žele dobro toj planini, koji se zalažu za njeno očuvanje, zato sve i pozivamo 12. jula na Savine vode. Takođe, nije tačno da je Sinjajevina korišćena kao vojni poligon JNA ni jedan jedini dan, a ne decenijama kako nam Vi poručiste iz Brisela. Za to nemate nijedan dokaz, jer da imate davno bi ga iznijeli", kazali su iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Pozvali su Boškovića da 12. jula dođe na Savine vode.

"Na kraju pozivamo i Vas da 12. jula dođete na Savine vode sa svim ostalim građanima Crne Gore, da čujete koliko ta planina znači tamošnjem narodu i koliko ona može koristiti Crnoj Gori. Da vidite kako Sinjajevina može biti mnogo više od vojnog poligona, te da može donositi milione državi, a ne biti uništena za džabe. Kako biste se lakše snašli prilikom dolaska, daćemo Vam smjernicu. Savino jezero se nalazi na par stotina metara od Margite, koju ste posjetili u novembru 2018.", zaključuje se u saopštenju Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.