Ponovo se uvode donorske kartice za presađivanje organa

Svega dvije porodice dale saglasnost da se doniraju organi njihovog preminulog člana
2563 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.06.2019. 16:34h

Punoljetni građani ubuduće će ponovo moći da daju saglasnost da se njihovi organi doniraju nakon smrti i tu odluku neće moći da ospori ni porodica.

Vlada je podržala izmjene Zakona o uzimanju i presađivanju organa u svrhu liječenja, kojim se opet propisuje mogućnost uzimanja donorskih kartica.

Zamjenica ministra zdravlja i nacionalni koordinator za transplantaciju Vesna Miranović nakon sjednice Vlade kazala je da promjena svijesti sa kvalitetnim ZAKONOM može dovesti do istinskih pomaka u transplantacionoj medicini.

“Neka nam kao polazna osnova za poređenje služi podatak da je u Kliničkom centru utvrđena moždanu smrt kod 47 u posljednjih nekoliko godina, a da su samo dvije porodice dale saglasnost za doniranje organa”, rekla je Miranović.

Transplantacioni program u Crnoj Gori započet je 2012. godine, kada je urađeno prvo presađivanje bubrega od živog srodnika. Zakonom iz te godine uvedene su donorske kartice. Međutim, u naredne četiri godine potpisalo ih je samo oko 300 građana.

Važeći zakon, usvojen 2016. godine, predviđa da je svaki građanin donor, osim ako je za života kao punoljetan, poslovno sposoban i sposoban za rasuđivanje, dao pisanu izjavu kod izabranog doktora da se protivi tome. Saglasnost, u krajnjem, nakon moždane smrti pacijenta mora dati porodica.

Predlogom Zakona, o kojem će krajnji sud dati Skupština, ostaje na snazi pretpostavljena saglasnost, ali će građani moći da uzmu donorske kartice i daju pisanu saglasnost koju porodica neće moći da ospori.

Miranović je objasnila da važećim zakonom nije uređeno davanje saglasnosti punoljetnih lica, pravno sposobnih i sposobnih za rasuđivanje za doniranje organa u slučaju moždane smrti, čime im je uskraćujemo pravo da iskažu ličnu slobodnu volju...

Zamjenica ministra zdravlja kazala je i da će građani za života moći da izmijene, odnosno opovrgnu saglasnost koju su potpisali kod izabranog doktora vezanu za doniranje organa.

Miranović je rekla da se, u ciljhu sprječavanja svih oblika zloupotreba, novim zakonom propisuje da Ministarstvo zdravlja vodi registar svih saglasnosti za uzimanje organa i registar davalaca organa, kao i izjava o njihovom opozivu ili izmjeni. Kazala je da će taj resor voditi registre na osnovu podataka dobijenih od izabranih doktora i bolničkih koordinatora.

Bonus video: