Krivične prijave protiv "divljih"

Borba Sindikata i Savez auto-taksi preduzetnika protiv sive zone
676 pregleda 0 komentar(a)
Oštrije kazne protiv “divljaka”, Foto: Shutterstock
Oštrije kazne protiv “divljaka”, Foto: Shutterstock

Strukovni sindikat taksista Crne Gore (SSTCG) i Savez auto-taksi preduzetnika Bara, uz pravnu podršku Unije slobodnih sindikata, pripremili su krivične prijave protiv više osoba “za koje imaju dokaze da djelatnost obavljaju bez potrebne dokumentacije”.

SSTCG i Savez saopštili su da od ovog mjeseca u sivoj zoni posluju svi taksi prevoznici bez istaknute taksi table sa grbom grada i brojem licence, TX registarske oznake, te koji u vozilu nemaju istaknutu taksi legitimaciju i potrebnu dokumentaciju.

To se odnosi i na one koji nemaju na prednjim vratima vozila ispisano sjedište i ime prevoznika sa brojem licence, a u vozilu nemaju vidno istaknut ovjeren cjenovnik usluga na A5 formatu preveden na engleski jezik i baždaren taksimetar.

“Korisnici usluga ovakvih prevoznika svjesno se upuštaju u rizik, koji može da im napravi više problema. Najčešći su zaboravljeni prtljag i gubitak mobilnog telefona, koje ne mogu naći jer je vozač nepoznat, naplate enormnih cijena prevoza van zvaničnih, povreda prilikom saobraćajnih nezgoda jer ti prevoznici nemaju polise osiguranja putnika, rizik od vozača koji nisu obučeni i koji su zdravstveno nesposobni, jer nemaju sertifikat o stručnoj osposobljenosti i ljekarsko uvjerenje za profesionalnog vozača”, saopštio je “Vijestima” predsjednik SSTG Borislav Pavlović.

On je kazao da je Bar “jedina lokalna uprava u Crnoj Gori” koja je ispoštovala zakonske rokove za izradu i primjenu opštinske odluke o auto-taksi prevozu, ispoštovala i počeo da primjenjuje preporuke Vlade i ostvarila saradnju sa predstavnicima auto-taksi prevoznika na visokom nivou”.

“Komunalna policija samostalno, i u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove, kontroliše i uklanja prevoznike koji posluju u sivoj zoni, koje nažalost do sada više od deceniju niko nije ni pokušao da ukloni, što je jednim dijelom i dovelo do haosa u drumskom prevozu”, saopštio je Pavlović.

Bonus video: