Kraći rokovi važenja vozačkih dozvola za određene kategorije

„Tako će ubuduće za kategorije C, C+E, C1, C1+E, D, D+E, D1 i D1+E vozačke dozvole umjesto deset važiti pet godina“, rekao je Pejanović
1800 pregleda 2 komentar(a)
Pejanović, Foto: Bojana Čupić
Pejanović, Foto: Bojana Čupić

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja kojim je, između ostalog, predviđeno skraćenje rokova važenja vozačkih dozvola za određene kategorije vozila, kao i za određene starosne kategorije vozača.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dragan Pejanović, kazao je da su se predloženim normativnim izmjenama nastojali otkloniti nedostaci postojećeg zakonskog rješenja.

On je, nakon sjednice Vlade, rekao da se predloženim izmjenama nastojalo izvršiti i usklađivanje sa direktivama Evropske unije kojima se uređuju pitanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, i stvoriti pretpostavke za dalje unapređenje stanja bezbjednosti na crnogorskim putevima.

Pejanović je kazao da se značajne novine odnose na skraćenje rokova važenja vozačkih dozvola za određene kategorije vozila, kao i za određene starosne kategorije vozača.

„Tako će ubuduće za kategorije C, C+E, C1, C1+E, D, D+E, D1 i D1+E vozačke dozvole umjesto deset važiti pet godina“, rekao je Pejanović.

Kako je naveo, kada je riječ o starosnim kategorijama, predlogom je predviđeno da se osobama starijim od 67 godina vozačka dozvola izdaje sa rokom važenja do tri godine, a tačan rok važenja za svakog pojedinačnog vozača zavisiće od ljekarskog uvjerenja.

Takođe, kazao je Pejanović, od 15.novembra do 1.aprila za sva putnička i teretna vozila koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova predviđena je obavezna upotreba zimskih guma na svim točkovima, a minimalna dubina šare na gazećoj površini gume koja se koristi u tom periodu je 4 milimetra.

Po naredbi MUP-a, predviđena je i obaveza upotrebe guma za zimsku upotrebu za pojedine vrste i kategorije vozila na određenom putu ili dijelu puta određeno vrijeme, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

U predlogu je brisano zakonsko rješenje koje se odnosi na oduzimanje vozačke dozvole na licu mjesta i predviđene su izmjene kaznenih odredbi.

Kako je objasnio Pejanović, umjesto mjere fizičkog oduzimanja vozačkih dozvola, predviđeno je da se ograničavanje prava na upravljanje vozilom evidentira u evidenciji, o čemu vozač dobija rješenje.

Govoreći o kaznenim odredbama, Pejanović je istakao da je za najteže prekršaje predviđena zatvorska kazna, i to za vozača koji upravlja vozilom pod dejstvom droga, alkohola u koncentraciji od dva promila ili većoj.

Zatvorska kazna predviđena je i za vozača koji se u naselju kreće brzinom koja je za 70 kilometara na sat (km/h) i više preko dozvoljene, ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene.

Kaznom zatvora biće sankcionisani i oni vozači koji upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom i oni koji odbiju alkotestiranje ili zaustavljanje na propisan znak policijskog službenika.

Pejanović je kazao da se jedna od novina koju donosi Predlog zakona odnosi i na unapređenje rada auto škola i načina polaganja vozačkog ispita.

„Propisani su precizni uslovi koje moraju ispunjavati auto-škole, kao i vozila na kojima se vrši obuka kandidata za vozače“, naveo je Pejanović, i dodao da se po prvi uvode ovlašćeni ispitivači i propisuju jasni kriterijumi za lica koja mogu dobiti licencu.

Uvedene su, kako je kazao, evidencije usklađene sa CADAS protokolom koji je propisan na nivou Evropske unije i podrazumijeva set podataka o saobraćajnim nezgodama koji je neophodan radi razmjene podataka sa institucijama Evropske unije (EU).

Pejanović je rekao da je realizacija jednog od projekata koje finansira EU, a koja se odnosi na bezbjednost putne infrastrukture, nemoguća bez korišćenja tako prikupljenih podataka.

„Korak dalje u povećanju stepena bezbjednosti na crnogorskim putevima donosi i uspostavljanje vanrednih kontrola tehničke ispravnosti za teretna vozila na putu koje će se sprovoditi na licu mjesta, a u skladu sa direktivom EU“, zaključio je Pejanović.

Bonus video: