Džomić: Od "ukrajinskog scenarija" u Crnoj Gori neće biti ništa

"Carigradski patrijarh ovim jasno stavio do znanja da Carigradska patrijaršija niti je planirala, niti planira bilo kakve aktivnosti koje su prizivali neki neodgovorni tipovi u Crnoj Gori tokom prethodnih nekoliko mjeseci”, rekao je Džomić
10625 pregleda 96 komentar(a)
Džomić, Foto: Boris Pejović
Džomić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.06.2019. 22:37h

Koordinator pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), Velibor Džomić, ocenio je današnju poruku Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću važnom, jer, kako kaže, treba da se zna da Carigradska patrijaršija ne planira bilo kakve aktivnosti koje su prizivali neki neodgovorni ljudi u toj državi, prenosi Tanjug.

„Mi smo već mjesecima unazad govorili i neprestano isticali da situacija u Ukrajini i u Crnoj Gori u crkvenom smislu nema nikakvih dodirnih tačaka, a danas mogu da kažem da i u geopolitičkom smislu ona nije identična. I zato je jako važno da se zna da je carigradski patrijarh ovim jasno stavio do znanja da Carigradska patrijaršija niti je planirala, niti planira bilo kakve aktivnosti koje su prizivali neki neodgovorni tipovi u Crnoj Gori tokom prethodnih nekoliko mjeseci”, rekao je Džomić za Tanjug.

Vaseljenski patrijarh uputio je ranije danas poruku Đukanoviću da Vaseljenska patrijaršija neće priznati nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu na čelu sa mitropolitom Dedejićem, kao što je nedavno urađeno sa crkvom u Ukrajini.

„Ova riječ i ovo pismo koje je stiglo u kabinet predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a sa kojim je javnost danas upoznata, je takođe jedna od onih važnih riječi koja zaslužuje posebno poštovanje i mislim da je jako važno da se shvati da od takozvanog 'ukrajinskog scenarija' u Crnoj Gori neće biti ništa”, naveo je Džomić.

Kao jako važno, Džomić ističe, to što se u pismu Vaseljenskog patrijarha pominje i poštovanje kanonskog poretka ali i novi Predlog zakona o slobodi v,eroispovesti ili uv,erenja i pravnom položaju v,erskih zajednica.

„Pokazalo se da to nije nikakva, kako su je već neki kvalifikovali šamarčina režimu u Podgorici. Siguran sam da su to očinje i pastirske reči, dakle nije svojstveno patrijarsima i duhovnim ocima da se prema važnim pitanjima nikako drugačije odnose, osim u duhu Jevanđelja, kanona i predanja crkve”, kaže Džomić

Ukazuje da je tako i u ovom slučaju.

„Čak i kada ta riječ nekog od pastira bude malo tvrđa ili malo jača ona nije riječ mržnje, ona je zapravo riječ najveće brige. Carigradski patrijarh je ovim pismom pokazao svoju brigu i svoju pažnju i svoju ljubav prema pravoslavnom narodu u Crnoj Gori i tako to riječito pismo treba posmatrati i prema njemu se odnosite i tu reči bilo bi pametno i savjetodavno poslušati”, poručio je Džomić.

Jer, kako je naveo, svi pravoslavni hrišćani sa velikom pažnjom slušaju reč koja dolazi iz carigradske patrijaršije.

Bonus video: