Budva: Ugostitelji opet divljaju sa terasama

U prijavi u koju su „Vijesti“ imale uvid navodi se da su kontrolori ovog javnog preduzeća obilaskom prostora zone morskog dobra na području Opštine Budva, konstatovali postavljanje i organizovanje ugostiteljskih terasa bez odobrenja i suprotno urbanističko-tehničkim uslovima
13391 pregleda 13 komentar(a)
Terasa na Ričardovoj glavi, Foto: Vuk Lajović
Terasa na Ričardovoj glavi, Foto: Vuk Lajović

Javno preduzeće "Morsko dobro" prijavilo je deset budvanskih ugostitelja da su skroz bez odobrenja ili su postavili višestruko veće kvadrature ugostiteljskih terasa na plažama od Staroga grada do Rafailovića.

Prijava je proslijeđena na adresu inspekcija u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja, a zatraženo je da reaguju i izvrše kontrole na licu mjesta. Inspekciji su dostavljene i fotografije koje potvrđuju da su ugostitelji bez saglasnosti postavili terase.

U prijavi u koju su „Vijesti“ imale uvid navodi se da su kontrolori ovog javnog preduzeća obilaskom prostora zone morskog dobra na području Opštine Budva, konstatovali postavljanje i organizovanje ugostiteljskih terasa bez odobrenja i suprotno urbanističko-tehničkim uslovima.

Prijavljena je terasa hotela „Astorija“ na plaži Brijeg od Budve (Ričarodova glava) ispod zidina Staroga grada.

„Dio terase postavljen je na podaščanoj metalnoj podkonstrukciji površine oko 240 kvadrata, a drugi dio na betonskoj podlozi u gornjem dijelu kupališta površine oko 170 kvadrata. Pored navedenog, postavljena je nadstrešnica i terasa na guvnu van zahvata kupališta. Atlasom crnogorskih plaža i kupališta na lokaciji označenoj kao 4B predviđen je plažni bar dimenzija 12 kvadrata i terasa dimenzija 12 kvadrata“, navodi se u prijavi.

U prijavi se našala i susjedna terasa na plaži Brijeg od Budve ugostiteljskog objekta konoba “Stari grad”.

„Dio terase postavljen je na betonskom platou, a dijelom na pijesku, ukupne površine oko 350 kvadrata. Atlasom crnogorskih plaža i kupališta na ovoj lokaciji predviđen je plažni bar dimenzija 18 kvadrata i terasa dimenzija 55 kvadrata“, ističe se u prijavi.

Kontrolori su utvrdili i nepravilnosti kod četiri ugostitelja na Slovenskoj plaži, koji su takođe postavili terase na pijesu.

„Na kupalištu označenom kao 7C u Atlasu crnogorskih plaža i kupališta postavljena je terasa u dva reda stolova, na daščanoj podlozi u dužini od oko 40 metara, na kupalištu označenom kao 8A terasa je u tri reda stolova, na daščanoj podlozi u dužini od oko 25 metara, a na kupalištu 8B terasa na daščanoj podlozi je u dva reda stolova u dužini od oko 20 metara. Na kupalištu označenom kao 8C postavljena je terasa na daščanoj podlozi u jednom redu stolova u dužini od oko 30 metara“, stoji u prijavi gdje je uz svaku od plaža inspekciji dostavljena i fotografija.

Prijavljen je i ugostitelj koji je na bečićkoj plaži kod Svetog Tome, kupalište oznake 13F postavio terasu na daščanoj podlozi u tri reda stolova u dužini od oko 10 metara, kao i kupalište u Rafailovićima 15E1 gdje je postavljena je terasa na daščanoj podlozi u jednom redu stolova u dužini od oko 10 metara.

Kako je pojašnjeno iz JP „Morsko dobro“ Programom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za period 2019-2023. predviđena je mogućnost odobrenja za rad ugostiteljskih terasa na kupalištima u jednom redu stolova na postojećoj pješčanoj podlozi koje su u funciji ugostiteljskih objekata u zaleđu i koje rade cijelu godinu.

„Terase se postavljaju nakon završetka rada kupališta u noćnim satima, dok se u zimskom periodu mogu postavljati tokom čitavog dana“, ističu u Morskom dobru.

Bonus video: