POTRLICA POSTAJE DEPONIJA

Šljaku i pepeo bi da odlažu u gradu

Predviđeno da kop Rudnika uglja, udaljen samo par stotina metara od centra Pljevalja, bude deponija na kojoj će se odlagati otpad iz Termoelektrane
3031 pregleda 3 komentar(a)
Površinski kop Potrlica, Foto: Goran Malidžan
Površinski kop Potrlica, Foto: Goran Malidžan

Površinski kop Potrlica pljevaljskog Rudnika uglja, udaljen par stotina metara od centra grada, biće deponija na kojoj će se odlagati pepeo i šljaka iz Termoelektrane Pljevlja.

To je predviđeno Prostorno-urbanističkim planom Opštine Pljevlja, čije je izmjene i dopune usvojila Vada na prethodnoj sjednici.

U tom dokumentu se navodi da će kop Potrlica postati deponija kada se iskoristi lokacija Šumane, na kojoj EPCG planira prvo da odlaže pepeo u šljaku iz Termoektrane, nakon što za narednih četiri godine prestane da koristi deponiju Maljevac.

Na ovoj deponiji Termoelektrana Pljevlja pepeo i šljaku odlaže već 36 godina.

Zbog blizine centru grada izgradnji deponije u Potrlici protivi se i Opština Pljevlja koja je tražila da se odustane od te lokacije.

Sistem za prevoz pepela i šljake do nove deponije u Šumanima, kako to predviđa Prostorni plan, biće formiran duž postojeće interne saobraćajnice. Otvaranje nove deponije u Šumanima predviđa iseljavanje stanovništva koje se nalaze u zoni do 300 metara od deponije.

To zemljište je EPCG prije nekoliko godina kupila od Rudnika uglja za oko sedam miliona eura.

Specijalista za kontrole projekta u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) Ivan Mrvaljević ranije je kazao da bi deponija u Potrlici bila korišćena za postojeći i drugi blok Termoelektrane nakon što se okonča odlaganje na sadašnjoj - na Maljevcu.

On je rekao da očekuje da će postojeća deponija na Maljevcu biti zatvorena i rekultivisana do 2023.

“Kapaciteti deponije Šumane su procijenjeni na od 12 do 15 miliona metara kubnih. Taj kapacitet, ako se uzme u obzir planirani radni vijek drugog bloka Termoelektrane od 40 godina, nije dovoljan i iscrpio bi se... u narednih šest do dvanaest godina. Onda bi bila potrebna nova lokacija. Priča o deponiji u kopu Potrlica stara je više godina. Trenutno opredjeljenje investitora je da se ispita u kom vremenskom okviru bi se mogla koristiti i sa kojim kapacitetima, te da li je to ekološki prihvatljivo...”, kazao je Mrvaljević.

Nekadašnji direktor Termoelektrane Luka Jovanović ranije je izjavio da je “sigurno da je EPCG odustala od lokacije Šumane”.

On je kazao da se odustalo od te lokacije, jer bi odlaganje na njoj bilo skupo.

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrovićprotivi se namjeri da se u kopu Potrlica odlaže otpad iz Termoelektrane.

On je ocijenio da bi to mjesto bilo dobro, da se ne nalazi u gradu.

“Umjesto da pričamo o rekultivaciji Maljevca, oni hoće deponiju da dovedu u grad. Njihovim besmislenim idejama nema kraja. Zašto nisu iskoristili kop u Šumanama, koji je udaljen od grada, nego su dozvolili da se u tamošnji kop ulije voda i napravi veliko jezero. Ovo sve pokazuje da oni nemaju dugoročne vizije...”, rekao je Mitrović.

Mitrović je istakao i da je Maljevac bio na pogrešnom mjestu i da mještani i cijeli grad 36 godine trpe “teror od deponije”.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma nedavno je izdalo građevinsku dozvolu Elektroprivredi Crne Gore za prvu fazu rekultivacije deponije pepela i šljake Maljevac.

U rješenju se navodi da rekultivacija prve faze deponije Maljevac podrazumijeva obustavu deponovanja materijala na takozvanoj kaseti dva njenu tehničku i biološku rekultivaciju, kao i rekultivaciju nizvodnih kosina deponije.

Sanacija deponije na Maljevcu EPCG koštaće oko 19 miliona eura.

Kompletan trošak rekultivacije snosiće EPCG, a dio novca, oko četiri miliona eura, biće obezbijeđen iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

EPCG se opredijelila za faznu sanaciju kako bi još pet godina mogla da koristi sadašnju deponiju.

U toku je i postupak eksproprijacije imovine tridesetak, domaćinstava čije se kuće nalaze u blizini deponije na Maljevcu.

Preporučujemo za Vas