Svjetski izvještaj o sreći: Od Crnogoraca srećniji i Libijci i Pakistanci

Finska je ove godina zvanično rangirana na prvom mjestu, a na posljednjem je Burundi
89 pregleda 7 komentar(a)
tuga, neraspoloženje, Foto: Shutterstock
tuga, neraspoloženje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.03.2018. 18:20h

Crna Gora nalazi se je na 81. mjestu svjetske rang liste o sreći koja obuhvata 156 zemalja, navodi se u danas objavljenom izveštaju Ujedinjenih nacija (World Happiness Report 2018).

Od zemalja bivše Jugoslavije najsrećniji su u Sloveniji koja je zauzela 51. mjesto. Slijede Kosovo (61), Srbija (78), Hrvatska (82), Makedonija (89) i Bosna i Hercegovina (93).

Finska je ove godina zvanično rangirana na prvom mjestu, a na posljednjem je Burundi. Finska je ispred Norveške i Danske poslije kojih slijede Island, Švajcarska, Holandija, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija.

Ujedinjene nacije su 2012. pokrenule taj izvještaj koji rangira 156 zemalja po nivou sreće građana, kao i 117 zemalja po nivou sreće imigranata. Na tom drugom spisku, najsrećniji su imigranti u Finskoj, dok je Crna Gora na 67. mjestu.

Izvještaj čine rezultati ispitivanja građana u zemljama na rang listi. Ispitanici su pozvani da odgovore na upitnik i ocijene od 1 do 10 kakav je stepen određenih fakora u zemlji u kojoj žive, a to su između ostalog saosjećanje, sloboda, velikodušnost, iskrenost i zdravlje.

Bonus video: