Večeras počinje Barski ljetopis

Simfonijski orkestar RTS, jedan od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji, osnovan 1937. u okviru Radio Beograda i od samog početk umjetnički pravac njegovog djelovanja bio je usmjeren ka afirmisanju i njegovanju nacionalne muzičke baštine i kapitalnih djela svjetske literature
1014 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Radomir Petrić
Ilustracija, Foto: Radomir Petrić

Večeras u 21:30 na na Šetalištu kralja Nikole, kod gradske marine, biće svečano otvoren XXXII Barski ljetopis. Na otvaranju uglednog barskog festivala nastupaju Simfonijski orkestar i Hor RTS pode vođstvom maestra Bojana Suđića, koji spada u najistaknutije dirigente današnjice u regionu.

Publici će se u ime pokrovitelja, obratiti predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, a Festival će zvanično proglasiti otvorenim crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

U premijernom pojavljivanju u Baru, ovi ansambli izvešće repertoar koji obuhvata djela Verdija, Čajkovskog, Vagnera, Borodina, Bizea, Orfa, Hristića...

Maestro Bojan Suđić, koji je inače i muzički selektor Ljetopisa, najistaknutije dirigentsko ime u srpskoj muzici današnjice, od 2006. jeumjetnički direktor Muzičke produkcije RTS i šef-dirigent Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Iste godine postao je i profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i šef-dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije.

Simfonijski orkestar RTS, jedan od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji, osnovan 1937. u okviru Radio Beograda i od samog početk umjetnički pravac njegovog djelovanja bio je usmjeren ka afirmisanju i njegovanju nacionalne muzičke baštine i kapitalnih djela svjetske literature. Nastupao je na svim značajnijim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario je i uspješne turneje po Evropi i Africi. U Zvučnom arhivu Radio Beograda trajno je arhivirano više stotina snimaka, od kojih su mnogi objavljeni na nekoliko desetina nosača zvuka.

Jedini profesionalni ansambl ovakvog tipa u Srbiji, Hor Radio-televzije Srbije osnovan je 1939. u okviru Radio Beograda. Nastupao je sa mnogim istaknutim dirigentskim imenima i solistima i imao uspješne turneje po Poljskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Španiji, Italiji, Grčkoj i Rusiji.

.Do 18. avgusta, Barski ljetopis u realizaciji JP Kulturni centar Bar predstaviće 60 programskih sadržaja iz domena pozorišne, muzičke, likovne, književne i filmske umjetnosti, a imaće i prateći program. Svi podaci o programima su na sajtu Festivala www.barskiljetopis.me .

Bonus video: