Peta godina medicine, sve desetke bez ijednog poništenog ispita

Kako je u srednjoj školi znao samo za petice, multitalentovani Bjelopoljac je nastavio da niže uspjehe i na fakultetu. Iako je četvrtu godinu očistio prije kraja junskog roka, ljeto za Madžgalja je već ispunjeno brojnim putovanjima na razne kongrese i istraživanja od Valensije, Slovenije, Portugala do Kine
18630 pregleda 14 komentar(a)
Madžgalj, Foto: Privatna arhiva
Madžgalj, Foto: Privatna arhiva

Jun je bio mjesec koji su mnogi studenti zapamtili kao stresan period zbog polaganja ispita. Za Bjelopoljca Šućra Madžgalja on će, kao i svake godine, ostati u predivnom sjećanju.

Šućro je već 20. juna očistio četvrtu godinu Medicinskog fakulteta, a sve ispite dao sa čistom desetkom. Nedavno ga je Ljekarska komora Crne Gore nagradila priznjanjem „Najbolji student medicine van Crne Gore“.

Bio je iznenađen kada je čuo da je nagrađen, jer je znao koliko ima dobrih studenata širom svijeta. Sve se dodatno komplikovalo jer je uručivanje bilo zakazano istog dana kada i ispit, ali je pomjerio polaganje dan ranije.

“Sve se desilo u spletu beogradskih vrućina, ispitnog roka, apliciranja za razne stipendije za ljetnji raspust. Samo sam dobio od druga link šta je potrebno da pošaljem da se prijavim za nagradu, što sam uradio po inerciji, mjesec dana ranije. U suštini, to je bila jedna sinestezija sreće i nostalgije i uzbuđenja, jer sam sjedio među još dva laureata iz Bijelog Polja koji su dobili ovu nagradu samo iz svojih domena, to su prof. dr Ranko Lazović i kolega dr Ersan Spahić”, kazao je Šućro.

Ispričao je da mu je tokom cijelog školovanja Crna Gora davala potporu na svakom koraku.

“Posebno sam bio srećan što je Bijelo Polje iznjedrilo tri čovjeka, dvojicu kolega koje sam pomenuo i mene, i koji su zaista maksimalno ostvarili svoje kapacitete i rade maksimalno u ostvarenju svojih ideala i ciljeva. I to je bio baš jedan patriorski momenat koji me je činio nekako uzvišenim u tom trenutku”, prisjeća se on.

Tokom školovanja nikada se nije desilo čak ni da poništi ispit, a sve tri godine unazad proglašavan je za najboljeg studenta Medicinskog fakulteta u Beogradu.

"Kada radite i kada ste posvećeni zaista nemate osjećaj da se tako nešto dešava, ali znam da je za mene velika sreća sreća i satisfakcija kada ja izađem sa ispita i dobijem desetku, nego što ću dobiti od fakulteta neku ratifikaciju da sam najbolji student. Naravno da je to jako uzvišeno osjećanje, naravno da sam presrećan, ali u suštini, to je samo potvrda svih mojih dosadašnjih zalaganja i u suštini nešto što me podstiče da radim u usjeravam se dalje da radim na istom planu, da isti fond bude u mojoj bazi pa na osnovu toga da se dalje usmjeravam i usavršavam", rekao je on, dodajući da ispite nikada nije poništavao jer u Beogradu postoji lijepa praksa da ne student ne izlaze na ispit ukoliko ga dovoljno ne pripreme, a prijavili su ga, što se dešavalo.

Na početku nije bilo lako, promjena sredina, društva, ali Šućro je ubrzo shvatio da je među boljim studentima.

“Mi smo došli sa svih strana ne znajući na kom je ko nivou, svi odlični đaci iz srednjih škola i sada trebalo je da da se dokažemo i pokažemo i radimo”, priča on i ističe da mu je od velike pomoći bilo to što je u srednjoj školi redovno bio takmičenjima iz biologije.

Od velikog broja nagrada i priznanja ovaj multutalentovani Bjelopoljac najrađe se sjeća prvog mjesta na u Zagrebu, na međunarodnom kongresu medicinara biomedicinskih nauka. Iako je očistio godinu cijelo ljeto je ispunjeno studijskim putovanjima.

"Ovih dana dobio sam stipendiju da idem deset dana na usavršavanje u Valensiji, vezano za antitumorsku aktivnost. Zatim ću ići za Sloveniju, na praksu iz domena toksikologije, potom Portugal, gdje ću učestvovati na studentskom kongresu. Ići su i na istraživanje u Kinu, gdje me uputio Fakultet, a dio putovanja omogućio predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i preduzeće Proinžinjering, na čemu sam im zahvalan", kaže Madžgalj.

O tome šta ga pokreće za sve ovo objašnjva:

"Uvijek kažem, ono što sam ja su zapravo moji roditelji, moje društvo ali najvažnije Crna Gora, jer Crna Gora je, ne znam, pored svih priča koje su me nekako usmjerene možda i protiv cjelokupnog tog podržavanja naše države zaista neko ko je meni umnogome značio i svaki moj korak podržavao, počev od srednje škole, svaka nagrada, svaki uspjeh je bio adekvatno podržan i dobio sam adekvatnu nagradu. Tako da mislim da su to glavni stimulišući faktori koji su me usmjeravali, a kasnije, znate, potrebni su samo neki inicijatori, a kasnije se progresija dešava sama od sebe”, kazao je on.

O tome kako vidi status ljekara u Crnoj Gori objašnjava;

"Uz trenutni angažman Ljekarske komore Crne Gore na čelu sa gospodinom Aleksandrom Mugošom, koji je vršio kontinuirani mornitorning i prvi put sproveo akciju koja se ove godine sprovela i koji je nagradio najzaslužnije članove jednom jako skromnom i pristojnom nagradom, mislim da ukoliko se ovakav trend bude održavao da je osigurana budućnost ljekara u Crnoj Gori”, priča Bjelopoljac.

Kada je u pitanju budućnost Šućro je, kako objašnjava, na raskrsnici između predkliničko istraživačkih domena koji su ga veoma interesovali.

“Ali već sada, kako sam zagazio u vode klinike, počinje polako da me opsijeda, ali ne u mjeri kao naučno istraživačka djelatnost. Ipak, u suštini, ono čime bih volio da se bavim jeste psihijatrija, je obezbjeđuje jednu sublimaciju, jednu sinesteziju kako filozofije, tako i psihologije i ogromnog znanja medicine”, kaže on.

Iako se za najboljeg studenta medicine već interesuju kako u inostranstvu tako i u Crnoj Gori, još uvijek ne zna gdje će ga put odvesti, ali zna da će to uvijek biti jedno kontinuirano odžavanje veza sa Crnom Gorom .

U podebeloj biografiji ovog mladića izdvaja najuspješniji rad iz fizike u Mastrihtu, asistent je na praktikumima PRONA, fondacije za promovisanje nauke.

Pjesnik, besjednik, dobitnik nagrada iz biologije

Madžgalj je dobitnik nagrade na najuspješnijeg pojedinca grada Bijelo Polje 2018. godine, kao srednjoškolac, gdje je znao samo za petice osvajao je više nagrada na republičkim takmičenjima i olimpijadama znanja iz biologije, a tu su i nagrade iz recitacije, besjedništva, kao i niz internacionalnih priznanja za slikanje i pisanje pjesama.

Bonus video: