OCCRP: Korist od novog zakona mogu imati samo organizovane kriminalne grupe

Iz OCCRP-a poručuju da bi Zakon o tajnosti podataka, koji predlaže Vlada, imao za posljedicu velika ograničenja slobode pristupa informacijama
1125 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice Vlade, Foto: Luka Zeković

Crna Gora ima lošu reputaciju u svijetu kao zemlja kojom vladaju korumpirani političari i organizovane kriminalne grupe, kazao je Dru Saliven, urednik i suosnivač Regionalne mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP).

Iz OCCRP-a poručuju da bi Zakon o tajnosti podataka, koji predlaže Vlada, imao za posljedicu velika ograničenja slobode pristupa informacijama, od čega bi korist imale samo organizovane kriminalne grupe na račun građana Crne Gore.

Ukoliko budu usvojene, dodaju, predložene izmjene Zakona o tajnosti podataka bi predstavljale ogroman korak unazad za proces demokratizacije u zemlji na čijem čelu je preko tri decenije jedan čovjek, predsjednik Milo Đukanović. Ove izmjene bi takođe, navode, ugrozile pristup Crne Gore Evropskoj uniji, koja zahtijeva od organa vlasti stogo kažnjavanje kriminala i korupcije.

Ministarsto odbrane je, kako se podsjeća, izradilo nacrt izmjena i dopuna Zakona o tajnosti podataka koji bi omogućio da sve informacije u posjedu državnih organa za koje se procijeni da su bitne za „ostvarivanje funkcije organa“ budu proglašene tajnim. Iako OCCRP prepoznaje potrebu za tajnosti u vojnim i drugim stvarima, pojam ovih izmjena i dopuna je preširok i to bi, kako se navodi, omogućilo skrivanje informacija koje su od jasnog javnog interesa.

„Istraživanja OCCRP-a i MANS-a, njihovog partnera i člana njihove mreže, otkrila su stotine miliona dolara koje je vladajuća porodica pokrala iz javnih fondova. Usvajanjem ovog zakona bi bilo još teže razotkriti te zločine, dok bi omogućillo kriminalcima da nastave da kradu svoju državu", rekao je Saliven.

Predložene izmjene i dopune bi, ističe se, takođe omogućile skrivanje informacija koje građani imaju pravo da znaju, a novinari o njima da izvještavaju, kao što su detalji o državnom budžetu ili potrošnji javnih sredstava.

OCCRP poziva vlast da odbaci predloženi drakonski zakon i učini korak naprijed ka omogućavanju nivoa transparentnosti koji građani svake demokratkse države treba sa pravom da očekuju.

Bonus video: