Državi ni cent od velelepne vile Đorđine Marović

Uprava za imovinu ovog ljeta najvjerovatnije neće izdavati luksuznu nekretninu zaplijenjenu od Đorđine Marović, supruge odbjeglog šefa budvanske organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića
14577 pregleda 9 komentar(a)
Visoka ograda oko vile, Foto: Vuk Lajović
Visoka ograda oko vile, Foto: Vuk Lajović

Država ovog ljeta najvjerovatnije neće zaraditi ni cent od izdavanja četvorospratne luksuzne vile koju je zaplijenila od Đorđine Đine Marović, supruge odbjeglog šefa budvanske organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Iz Uprave za imovinu nijesu odgovorili “Vijestima” šta planiraju da učine sa raskošnom vilom Marovića u budvanskom naselju Babin do, koja bi mogla da se rentira kao turistički objekat.

Vila u mirnom budvanskom naselju nedavno je prešla u vlasništvo države.

Prethodno, Viši sud je, na osnovu dokaza koje je dostavilo Specijalno državno tužilaštvo, utvrdio da je Marovićeva fiktivno prodala kuću tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću. Nakon što je presuda postala pravosnažna, država se zvanično 23. maja uknjižila u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na milionski vrijednu nekretninu.

Viši sud oduzeo je vilu Krstoviću, prihvatajući dokaze koje je dalo SDT - da je riječ o fikativnoj prodaji, a da je Marovićeva izgradila tu nekretninu novcem koji su od kriminala stekli njen suprug Svetozar i sin Miloš.

Apelacioni sud potvrdio je presudu početkom marta.

Sudije nijesu povjerovale svjedočenju srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića i svjedoku Isatu Boljeviću, koji su tvrdili da su pozajmili novac Krstoviću za kupovinu vile. To je bilo presudno za odluku o trajnom oduzimanju milionski vrijedne nekretnine.

“Sud je jasno i bez sumnje utvrdio da se radilo o fiktivnom pravnom poslu i da Krstović nije isplatio 1.500.000 eura za kupovinu kuće, te da je prenos imovine bio fiktivan sa jednim logičnim ciljem - da se spriječi njeno oduzimanje”, piše u presudi.

Krstović je navodno u oktobru 2015. kupio vilu od Đorđine Marović, u jeku istrage SDT-a protiv njenog supruga i sina.

Tokom finansijske istrage specijalni tužioci kojima rukovodi Milivoje Katnić utvrdili su da Krstović nije isplatio novac za kupovinu, zbog čega se sumnjalo da je ugovor sačinjen da bi Marovići zadržali vrijednu imovinu.

Supruga bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista i nekadašnjeg predsjednika državne zajednice SCG vilu u Budvi kupila je 2012. godine za 300.000 eura. Vilu joj je prodao proslavljeni fudbalski radnik, pokojni Miljan Miljanić.

U avgustu iste godine srušila je kupljenu kuću i od Opštine Budva tražila i dobila građevinsku dozvolu da gradi vilu.

Prema katastarskoj evidenciji, kuća ima podrum od 118 kvadrata, u suterenu se nalazi nestambeni prostor od 149 kvadrata, a u prizemlju 219 metara kvadratnih stambenog prostora. Na prvom i drugom spratu su stanovi od 146 i 75 kvadrata.

Kuća ima dvorište od 500 i voćnjak od 41 kvadrat.

U ljeto 2015. godine, kada je Marovićeva okončala radove, SDT je otvorilo brojne istrage zbog sumnje da je kriminalna grupa kojom je upravljao njen suprug oštetila Opštinu Budva za više desetina miliona eura...

U oktobru iste godine, sedam dana prije nego je SDT naložilo hapšenje njenog sina Miloša, Đorđina Marović “prodaje” vilu.

Saglasnost na ugovor o kupoprodaji potpisao je i njen suprug.

U ugovoru zaključenim sa Krstovićem piše da je Marovićeva na ruke dobila 300.000 eura, i da će joj 1.200.000 eura biti uplaćeno do 6. novembra 2015. na bankovni račun ili u kešu. Krstović je u sudnici rekao da je novac za kupovinu pozjamio od Boljevića, koji je objasnio da ga je za svog prijatelja pozajmio od Subotića.

Subotić je to potvrdio na suđenju, objašnjavajući da je krajem avgusta ili početkom septembra 2015. svom dugodišnjem prijatelju Isatu Boljeviću pozajmio milion i po eura. “Ja sam mu taj novac pozajmio jer mi je drug i prijatelj. Došao je kod mene u hotel na Svetom Stefanu i tu sam mu predao novac. On me je prethodno pozvao mobilnim telefonom i tražio pozajmicu. Tada sam bio u Ženevi. Rekao sam da nije problem. Nakon nekoliko dana, došao sam na Sveti Stefan i dao mu novac. To je moj zarađeni i ušteđeni novac od izdavanja nekretnina u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu”, tvrdio je Subotić. Objasnio je da su novac u Crnu Goru prenosili njegovi saradnici:

“Nekad ih je bilo po deset”.

Sud nije osporio vjerodostojnost ugovora kojim je Đorđina Marović kupila staru kuću od Miljanića, ali je za njih bilo diskutabilno porijeklo novca kojim je isplatila dogovorenu cijenu. Ona je u sudnici tvrdila da joj je novac dao sin Miloš, koji je prethodno prodao zemlju u Krimovici.

Đorđinin suprug godinama se u Beogradu krije od zatvorske kazne koja ga čeka u Crnoj Gori.

Osuđen je nakon što je prvo tužiocima, a potom i u sudu, priznao da je, dok je pokrivao visoke funkcije, bio na čelu kriminalne grupe koja je korupcionaškim poslovima i malverzacijama oštetila budžet Budve za više desetina miliona eura.

Članovi te grupe mahom su bili lokalni budvaski funkcioneri i biznismeni, ali i članovi Marovićeve familije.

Zatvorsku kaznu izbjegava i Miloš Marović, koji je takođe priznao da je bio član očeve kriminalne organizacije.

Budvanski slučaj bio je prvi veći pokušaj obračuna istražitelja sa korupcijom na visokom nivou.

Upravo borba protiv korupcije jedna je od oblasti zbog koje Crnu Goru konstatno kritikuje Evropska komisija.

U dokumentu koji je EK krajem maja dostavila Evropskom parlamentu, Savjetu Evrope, Evropskom socijalnom i ekonomskom odboru i Odboru za regione, koji je objavljen uz Izvještaj o napretku, navodi se da je prioritet i prekretnica u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) za Crnu Goru ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 kako bi EU državi postavila jasne zahtjeve koje će morati da ispuni za zatvaranje ovih poglavlja. “Crna Gora će moći da dođe do nove faze u procesu pristupanja kada se država posveti nedostacima u kritičnim oblastima - slobodi izražavanja, borbi protiv korupcije i trafikinga ljudi”, saopštili su iz EK.

Majski račun za struju od dva eura na kapiji vile

Vrijedna kuća oduzeta od Marovićeve ograđena je pet metara viskom metalnom ogradom, a od zelenila koje je okružuje praktično je nedostupna pogledima.

Mještani Babinog dola “Vijestima” su rekli da je vila prazna već duže.

“Mjesecima nijesmo vidjeli da bilo ko ulazi u tu kuću”.

Reporteri “Vijesti” su se uvjerili da u kući oduzetoj od Marovićeve mjesecima niko ne stanuje - na metalnim vratima postvaljenim ispred stepeništa koje vode do kuće ostavaljen je majski račun za struju od dva eura.

Ukupan “nagomilani” dug za utrošenu električnu energiju je 19 eura.

Iako je država zvanično od kraja maja vlasnik te kuće, električno brojilo i dalje se vodi na Krstovića.

O tome da je kuća trenutno pusta i da se o njoj niko ne brine, svjedoči zapušteno i zelenilom obraslo dvorište.

Uprava za imovinu ćuti

Da li su na čuvanje i upravljanje dobili vilu oduzetu od Đorđine Marović, nijesu objasnili iz Sektora za upravljanje oduzetom imovinom.

“Vijesti” su ih pitale i da li su, ukoliko im je na upravljenje povjerena nekretnina u naselju Babin do u Budvi, eventualno donijeli odluku da tu nekretninu daju u zakup tokom ljetnje turističke sezone, ili na duže vrijeme.

Odgovor nije stigao ni na pitanje ako su odlučili da kuću daju u zakup kome je izdata, ali ni na pitanje ako nijesu da li će bivšu vilu Marovića izdati tokom turističke sezone.

Iz Uprave za imovinu u petak su, u telefonskom razgovoru, obećali da će tokom dana pozvati novinara da daju inofrmaciju o eventualnim odgovorima, ali ni to nijesu učinili.

Bonus video: