Pod minaretom porušene džamije se danas struja plaća

Naplatna služba EPCG u Pljevljima nalazi se na mjestu porušene Hadži-Hasan džamije, građene najvjerovatnije u 16. vijeku
7304 pregleda 10 komentar(a)
Od džamije ostao samo minaret, Foto: Goran Malidžan
Od džamije ostao samo minaret, Foto: Goran Malidžan

Na temeljima porušene Hadži-Hasan džamije u Pljevljima sedamdesetih godina prošlog vijeka izgrađena je zgrada pljevaljske Elektrodistribucije, u kojoj je danas smještena naplatna služba Elektroprivrede Crne Gore.

Da su se na tom mjestu obavljali vjerski obredi, danas jedino svjedoči minaret od 30 metara, na zapadnoj strani zgrade u kojoj građani danas plaćaju struju.

Mujezin Husein-pašine džamije u Pljevljima Jakub Durgut kaže da nije poznato vrijeme gradnje džamije na Jaliji, pod kojim imenom je poznatiji taj vjerski objekat.

“Džamija je eksproprisana 1963. godine i porušena, kao i groblje u njenom haremu. Od nje je ostao jedino kameni minaret visok oko 30 metara u vrlo lošem stanju, kao svjedočanstvo jednog vremena. Na temeljima džamije sagrađena je zgrada Elektrodistribucije, gdje se nalazi i danas. Nije poznato vrijeme gradnje ove džamije, ali se zna da je imala dvorište koje je služilo kao groblje, u koje su se sahranjivali mještani istoimene mahale. Džamija je imala lijepe sofe i česmu u dvorištu. Od nje je do dana danas ostalo vrlo lijepo kameno munare”, rekao je Durgut.

On kaže da je to jedinstven primjer da se na temeljima džamije, neposredno uz minaret, izgradi jedan svjetovni objekat.

“Po stilu gradnje i očuvanog minareta, džamija je građena vjerovatno početkom 16. vijeka. Poznati putopisac iz tog vremena Evlija Čelebija je prilikom posjete Taslidži (Pljevljima) 1664. godine zabilježio da je ‘među deset džamija sa mihrabom, najstarija džamija pored rijeke Breznice’. Da li je mislio na ovu džamiju - nije poznato. Neki hroničari navode da je to bila prva džamija koju su Osmanlije sagradili u Pljevljima, s obzirom da je Hadži-Hasan džamija uvijek bila u rangu Husein-pašine i Rizvan-čauševe i da je najbliža rijeci Breznici. Svojevremeno je u haremu džamije bilo groblje i česma, za koju je voda dovedena drvenim cijevima”, ističe Durgut, koji kaže da nema sačuvanih slika Hadži-Hasanove džamije na Jaliji. U Islamskoj zajednici u Pljevljima, ističe Durgut, očekuju da će u Crnoj Gori biti usvojen Zakon o restituciji i da će se ponovo na tom mjestu biti podignuta džamija.

Durgut ističe da je 2011. godine urađena sanacija minareta na porušenoj Hadži-Hasan džamiji, koji je bila u veoma lošem stanju. Projekat sanacije minareta uradio je Građevinski fakultet iz Podgorice, još 2003. godine, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava Islamska zajednica u Pljevljima nije bila u mogućnosti da sama finansira sanaciju i zaštitu vjerskog objekta.

Nekoliko godina kasnije, projekat sanacije minareta finansirala je Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA.

Urađeno je ojačavanje temelja minareta, ojačavanje kompletnog objekta savremenom tehnologijom karbonskim vlaknima, malterisanje, novi bakarni krovni pokrivač, gromobranska zaštita, sanirano unutrašnje kameno stepenište, urađena nova ulazna drvena vrata i kompletno čišćenje kamenih površina.

Bonus video: