Uzalud učili i polagali engleski i osnove ekonomske politike

Potrošili vrijeme učeći predmete koji su na kraju studijske godine ukinuti
6118 pregleda 8 komentar(a)
Ovogodišnji upis studenata na Pravnom fakultetu, Foto: Luka Zeković
Ovogodišnji upis studenata na Pravnom fakultetu, Foto: Luka Zeković

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) su trošili vrijeme na učenje i polaganje engleskog jezika u prvom i drugom semestru, ali i osnova ekonomske politike, saznaju „Vijesti“.

Više njih se prethodnih dana požalilo „Vijestima“ da su obaviješteni o mogućnosti da će ova tri predmeta na kraju školske godine biti ukinuta. Nezadovoljni što nijesu na vrijeme obaviješteni, već pri kraju ispitnog roka, poručuju da su vrijeme mogli iskoristiti za učenje drugih predmeta.

Inicijativa da se studenti prve godine, a koja je prema nezvaničnim informacijama stigla od Vijeća studenata Pravnog fakulteta, brucoše je zatekla na kraju godine. Nakon govorkanja po hodnicima – dobili su poruku na Vajber grupi da su predmeti ukinuti.

„Poštovane kolege i koleginice, Senat UCG je, na predlog Vijeća Pravnog fakulteta, usvojio izmjene nastavnog plana osnovnih studija. Shodno toj odluci, na prvoj godini (odnosi se i na starije studente koji imaju ove predmete sa prve godine) ukidaju se predmeti Engleski I, Osnovi ekonomske politike i Engleski II. ECTS krediti sa ovih predmeta biće raspoređeni na ostale predmete na istoj godini“, stoji u obavještenju dostavljenom studentima na Vajber grupi namijenjenoj prvoj godini i to od Nikole Radunovića, studenta povjerenika. Radunović u Studentskom parlamentu UCG zastupa interese visokoškolaca sa Pravnog fakulteta.

On dalje objašnjava da „studenti koji nijesu položili ove predmete ne moraju da ih prijavljuju u avgustovsko-septembarskom roku“.

„Studenti koji su položili ove predmete, neće imati ocjene upisane u spisak ocjena, nego će im ECTS krediti biti raspoređeni na ostale predmete na istoj godini“, navodi Radunović.

Izvori „Vijesti“ sa sjednice Pravnog fakulteta „Vijestima“ su kazali da su mislili da se inicijativa odnosi na narednu godinu.

Ostaje da se vidi da li je ova odluka Senata u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, ali i pravilima studiranja.

Drugi upisni rok naredne sedmice

Konkurs za drugi upisni rok na UCG biće objavljen u ponedjeljak, 8. jula, kada će biti saopšteno i na kojim je sve studijskim programima ostalo mjesta za buduće brucoše, saopšteno je iz Rektorata. Dokumenta se predaju 9. jula, prijamni su 10. i 11. jula. Upis studenata je u petak, 12. jula. Univerzitetske jedinice su dužne da, zaključno sa 16. julom, dostave UCG konačne spiskove upisanih studenata za 2019/20. studijsku godinu.

Bonus video: