Obnavljaju crkvu na Mogrenu

Nekadašnja svetinja, koja je srušena nakon Drugog svjetskog rata, biće ponovo sagrađena kada se riješi problem vlasništva nad zemljištem na kome se nekada nalazila crkva
10875 pregleda 16 komentar(a)
Božović, Foto: Vuk Lajović
Božović, Foto: Vuk Lajović

Crkva Svetog Antuna Padovanskog, na drugoj plaži Mogren, koja je nakon Drugog svjetskog rata porušena, biće obnovljena.

To je za „Vijesti“ kazao gradski menadžer Milo Božović (DF), navodeći da će obnovu finansirati Opština Budva, čime bi jedna od nekadašnjih svetinja Budve, kojoj su pohodili ne samo vjernici katoličke crkve, nego i pravoslavni, ponovo postala mjesto okupljanja.

Božović je kazao da da je održao sastanak sa župnikom crkve Sveti Ivan u Starom gradu don Filipom Janjićem, na kome je razgovarano o obnovi crkve Svetog Antona Padovanskog na drugoj mogrenskoj plaži.

Božović i Janjić su se složili da je potrebno podržati inicijativu koja postoji već dugi niz godina da se obnovi ova crkva.

„Opština je izrazila spremnost da obezbijedi sredstva za obnovu crkve uz saglasnost predstavnika katoličke crkve. Budući da je zemljište na kom se nekada nalazila crkva danas u vlasništvu Hotelske grupe „Budvanska rivijera“, dogovoreno je da se uputi inicijativa hotelskoj kompaniji kako bi se pronašla mogućnost da se problem vlasništva nad zemljištem na kome se nekada nalazila crkva riješi“, kazao je „Vijestima“ Božović.

On je podsjetio da je Crkva Sv. Antona izgrađena je 1571. godine. „Vremenom je crkva Sv. Antona propadala da bi je, na kraju, veliko nevrijeme 1899. godine gotovo potpuno uništilo. Sljedeće godine su građani Budve odlučili da izgrade novu i veću crkvu i počeli su sa sakupljanjem dobrovoljnih priloga u čemu su podjednako učestvovali i katolici i pravoslavni. Dana 1. maja 1905. godine don Ćiril Rosić je blagoslovio kamen-temeljac uz veliko veselje građana obije vjeroispovijesti propraćeno gradskom muzikom. Siromašniji građani koji nisu mogli pomoći izgradnju crkve novcem, pomogli su dobrovoljnim radom. Decenijama prije i poslije posvećenja crkve, na dan 13. jun, su se održavale svečanosti u čast Sv. Antona u kojem su mnogi stanovnici vidjeli zaštitnika svog grada. Ova tradicija trajala je do 1952. godine kada je crkva Sv. Antona porušena“, podsjetio je Božović.

Dodao je da je odbor za obnovu/izgradnju crkve Sv. Antuna obratio se Opštini Budva još 29. januara 2013, međutim nije se daleko otišlo od pokretanja inicijative.

„Smatramo da je obnova ove crkve dužnost svih građana Budve. Obnova crkve Sv. Antona na plaži Mogren bila bi od izuzetnog značaja za Budvu. Osim što bi se pokazala briga o uništenim vjerskim i kulturno-istorijskim objektima i uvažili interesi i želje katoličke zajednice u našem gradu, Budva bi dobila novu turističku atrakciju, crkvu na izvanrednoj lokaciji“, istakao je Božović.

Prema njegovim riječima, originalni planovi za izgradnju crkve su sačuvani, postoje i brojne fotografije, tako da ne bi postojao problem da se crkva obnovi u izgledu kakvom je bila, nakon posljednje rekonstrukcije početkom XX vijeka.

„Zemljište na kom se crkva nekada nalazila pripada katastarskoj parceli broj 2652 KO Budva je u vlasništvu HG Budvanska rivijera. U katastarskoj evidenciji nalaze se opisi ograničenja koji se odnose na zahtjeve za restituciju. Zbog toga bi u saradnji Opštine Budva, HG Budvanska rivijera i predstavnika katoličke crkve u Budvi trebalo postići dogovor o rješavanju statusa tog zemljišta kako bi se moglo pristupiti izgradnji crkve“, naveo je Božović.

„Vijesti“ su prije osam godina objavile priču predstavnika odbora, koji su ispričali da je crkva vandalski porušena 25. juna 1952. oko dva sta iza ponoći, dan nakon Svetoga Ivana, zaštitnika grada Budve.

„U ranim jutarnjim satima su minirali crkvu i zna se ko je to učinio. Navodno da je greškom minirana i porušena, ali ta greška nikada nije ispravljena, niti je crkva ikada ponovo bila rekonstruisana“, ispričali su tada staromještani koji za Dan Svetog Antuna pohode plažu Mogren na kojoj se nalazila crkva.

Sveti Antun je označavao početak sezone u Budvi

Crkva Svetog Antuna sa sobom je nosila i simboliku za cijelu Budvu, jer su je davno vjernici i jedne i druge vjeroispovjesti pohodili na Dan Svetoga Antuna. Takozvane proceije, kada su građani Budve brodićima odlazili na plažu Mogren II, označavale su ujedno i početak kupališne sezone u Budvi. Mještani su toga dana na plaži organizovali svečanost, i od toga dana zvanično je počinjala sezona.

Bonus video: