Uprava policije spremna da primijeni preporuke iz CPT-a

Veljović, Gorjanc – Prelević i Zeković su, dodaje se, razmijenili mišljenja i o ostalim pitanjima koja se odnose na sistemsko unaprjeđenje primjene međunarodnih standarda ljudskih prava za policijsko postupanje i dogovorena dalja komunikacija i saradnja
614 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka Veljovića, Gorjanc Prelević i Zekovića, Foto: Uprava policije
Sa sastanka Veljovića, Gorjanc Prelević i Zekovića, Foto: Uprava policije

Uprava policije spremna je da implementira preporuke i mišljenja iz Izvještaja Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), saopštio je njen direktor Veselin Veljović.

Veljović se sastao sa izvršnom direktoricom Akcije za ljudska prava (HRA) Teom Gorjanc Prelević i predsjednikom Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandrom Zekovićem, a povodom Izvještaja CPT-a o posjeti Crnoj Gori u oktobru 2017. godine.

Veljović je, kako je saopšteno iz policije, istakao da je Uprava policije posvećena i spremna da implementira preporuke i mišljenja CPT-a.

Kako je navodi, da je Uprava policije prepoznala obavezu i važnost rješavanja te problematike potvrđeno je i Instukcijom o sprovođenju preporuka CPT-a sa Planom za spovođenje preporuka koju je donijela Uprava.

„Instrukcija sa Planom je, radi potpune implementacije, dostavljena organizacionim jedinicama Uprave policije čija implementacija će se sa pažnjom pratiti“, kaže se u saopštenju.

Veljović, Gorjanc – Prelević i Zeković su, dodaje se, razmijenili mišljenja i o ostalim pitanjima koja se odnose na sistemsko unaprjeđenje primjene međunarodnih standarda ljudskih prava za policijsko postupanje i dogovorena dalja komunikacija i saradnja.

Iz policije su kazali da će Uprava policije, Savjet za građansku kontrolu rada policije i HRA izdati zajedničku publikaciju a koja će tretirati preporuke i mišljenja CPT-a i sadržati pomenutu Instukciju za implementaciju ovih preporuka u okviru Uprave policije“, precizira se u saopštenju.

„Ovim Uprava policije, Savjet za građansku kontrolu rada policije i HRA žele da ukažu na neophodnost zakonitog djelovanja i poštovanja ljudskih prava u policijskom postupanju“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: