NAKON PROGLAŠENJA PARKOM PRIRODE

Ulcinjska Solana nominovana za treće Ramsar područje u Crnoj Gori

Iz MORT su saopštili da je ispunjen informacioni Ramsarski List (RIS) sa svim potrebnim podacima, u cilju podnošenja Ramsarskom sekretarijatu za kandidovanje Ulcinjske Solane za Ramsar područje
1074 pregleda 0 komentar(a)
Ulcinjska Solana, Foto: Savo Prelević
Ulcinjska Solana, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) kandidovalo je Ulcinjsku solanu za Ramsar područje, treće močvarno područje u Crnoj Gori od međunarodnog značaja.

Kako je saopšteno iz ministarstva odluka uslijedila je nakon što je Ulcinjska solana, na sjednici Skupštine opštine Ulcinj, održanoj 24. juna 2019. godine proglašena zaštićenim područjem - Parkom prirode, u ime Vlade Crne Gore.

"Prema rezultatima Studije zaštite, koja je rađena tokom procesa proglašenja za Park prirode, Ulcinjska Solana ispunjava 6 od 9 kriterijuma za kandidovanje za upis na međunarodnu Ramsar listu močvarnih područja", poručuju iz MORT.

Dodaju da je ispunjen informacioni Ramsarski List (RIS) sa svim potrebnim podacima, u cilju podnošenja Ramsarskom sekretarijatu za kandidovanje Ulcinjske Solane za Ramsar područje.

Objašnjavaju da će Sekretarijat Ramsarske konvencije razmotriti priloženi informacioni Ramsarski List, nakon čega će javno objaviti proglašenje Ulcinjske solane Ramsar područjem i uključiti Ulcinjsku solanu u svjetsku mrežu zaštićenih močvarnih područja.

"Konvencija o zaštiti vlažnih staništa od međunarodnog značaja – Ramsar konvencija je međunarodni sporazum koji pruža okvir za nacionalne akcije i međunarodnu saradnju za očuvanje i mudro korišćenje vlažnih staništa i njihovih resursa", dodaje se u saopštenju MORT.

Ramsarska lista je najveća svjetska mreža zaštićenih područja, postoji preko 2.200 ramsarskih lokaliteta na teritoriji 170 Ramsar ugovornih strana širom svijeta, koje pokrivaju više od 2,1 miliona kvadratnih kilometara.

U Crnoj Gori trenutno postoje dva Ramsarska područja - Nacionalni park Skadarsko jezero koje je 1995.godine upisano na Ramsar listu i Tivatska solila upisana 2013. godine, poručuju iz MORT.