"Jedanaest minuta": Snaga ljubavi u paklu prostitucije

„Pokušao sam u potpunosti da izbjegnem bilo kakve osude izbora koje čini glavna junakinja", kazao je Koeljo o ovom svom djelu
8092 pregleda 0 komentar(a)
Jedanaest minuta, Foto: Vijesti
Jedanaest minuta, Foto: Vijesti

"Bila jednom jedna prostitutka po imenu Marija...“ Tako počinje ova sasvim posebna Koeljova knjiga. Junakinja Marija dolazi iz sjeveroistočnog Brazila. Njenu mladost obilježile su mnoge patnje. Prelijepa mlada žena koja je mogla lako da se uda, nikako nije željela to da učini prije nego što ostvari svoj san: da vidi Rio de Ženeiro.

Štedjela je dvije godine i otputovala u čuveni grad. Na plaži Kopakabana privlači pažnju jednog švajcarskog biznismena, koji joj obećava da će od nje napraviti zvijezdu i nagovara je da zajedno otputuju u Evropu. Marija se seli u Ženevu i počinje da radi u noćnom klubu. Ubrzo postaje prostitutka.

Marija postaje imuna na nadanje, usredsređena na realnost. Malodušna i razočarana, srijeće lijepog, mladog slikara, zbog kojeg se njene crne predstave o ljubavi mijenjaju. U odiseji samootkrivanja Marija mora da izabere između stranputice kojom je krenula i rizika da izgubi sve što je stekla zarad otkrivanja „unutrašnje svjetlosti“ u sebi...

„Moja knjiga ne pretenduje da bude neka vrsta studije o prostituciji“, kaže Koeljo. „Pokušao sam u potpunosti da izbjegnem bilo kakve osude izbora koje čini glavna junakinja. Ono što me zapravo interesuje jesu različiti načini na koje ljudi prilaze seksu i ljubavi“.

Bonus video: