Prvo eksproprijacija, pa obnova puta do Spuža

Predstavnici Uprave za saobraćaj i “Bemaksa” prije nekoliko dana su potpisali ugovor vrijedan 3.082.000 eura, ali radovi još ne mogu da počnu, jer nije završena eksproprijacija zemljišta
1638 pregleda 0 komentar(a)
Saobraćajnica puna rupa, Foto: Luka Zeković
Saobraćajnica puna rupa, Foto: Luka Zeković

Rekonstrukcija starog puta za Danilovgrad, trase od skretanja za Rogame do Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), još se ne zna kada će početi, iako je potpisan ugovor sa izvođačem radova firmom “Bemaks”.

Predstavnici Uprave za saobraćaj i “Bemaksa” prije nekoliko dana su potpisali ugovor vrijedan 3.082.000 eura, ali radovi još ne mogu da počnu, jer nije završena eksproprijacija zemljišta.

U ugovoru je naznačeno da izvođač radova ima rok od 180 kalendarskih dana od uvođenja u posao da završi rekonstrukciju saobraćajnice, tako da se građani Danilovgrada, Spuža, perifernih djelova Podgorice, koji gravitiraju tome području, vjerovatno ni ove godine neće voziti novom saobraćajnicom.

Ta dionica puta je u katastrofalnom stanju godinama, na šta ukazuju brojni građani, predstavnici opozicije, a nadležni godinama obećavaju da će uraditi nešto povodom toga.

Saobraćajnica je puna rupa, a u zimskom periodu i za vrijeme velikih kiša, vulkanizeri u Podgorici kako su potvrdili “Vijestima” imaju pune ruke posla, jer im brojni građani dolaze da im poprave oštećenja nastala od vožnje na toj dionici.

Direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača potvrdio je da je u toku postupak eksproprijacije imovine na toj dionici i da će kada se stvore zakonski uslovi početi radovi.

Ugovorom je precizirano da ako izvođač svojom krivicom dovede u pitanje rok završetka radova, naručilac ima pravo da sve, ili dio preostalih neizvršenih radova oduzme izvođaču i bez njegove posebne saglasnosti, ustupi na izvođenje drugom preduzeću.

Pored toga, izvođač je dužan da naručiocu nadoknadi štetu koju je pretrpio zbog raskida ugovora.

Vlada je u oktobru prošle godine donijela odluku o utvrđivanju javnog intresa za rekonstrukciju puta Rogami- Spuž na osnovu koje se ušlo u eksproprijaciju privatne imovine, a dio zemljišta je ustupio i Glavni grad Podgorica.

Osim proširenja puta, odnonso dionice duge pet kilometara, predviđeno je da se na skretanju ka Rogamima gradi vijadukt, jer kako je utvrđeno sadašnje rješenje nije bezbjedno i urađeno je u suprotnosti propisima.

Tender za rekonstrukciju tog dijela saobraćajnice koji pripada Glavnom gradu nekoliko puta je raspisivan, ali je svaki put bio poništen.

Danilovgrađani su dio puta, koji prolazi kroz tu opštinu, odnosno do ZIKS-a, rekonstruisali prije više od deset godina.

Bonus video: