Prvo sanacija klizišta, pa rekonstrukcija Kanli kule

Prof. dr Dušan Lučić iz Instituta za građevinarstvo, nakon obilaska tvrđave prošlog ljeta, zaključio da je Kula nestabilna i da zahtjeva ozbiljne mjere sanacije, ali da oni ne mogu biti urađeni prije sanacije klizišta
247 pregleda 0 komentar(a)
Kanli kula, Foto: Slavica Kosić
Kanli kula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.03.2018. 09:08h

Projekat sanacije tvrđave Kanli kula koji je povjeren firmama „S.M.N.L" iz Podgorice, „MonteCEP“ iz Kotora i Institutu za građevinarstvo iz Podgorice, neće biti završen dok se ne uradi projekat sanacije klizišta od Jadranske magistrale do Starog grada i crkve Svetog Arhanđela na kome se nalazi i tvrđava.

Podsjećamo, Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je prošle godine UT uslove za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju tvrđave Kanli kula, a Direkcija javnih radova je za taj posao opredijelila 79.000 eura. Rok za izradu glavnog projekta koji podrazumijeva konstruktivnu sanaciju, restauraciju i konzervaciju tvrđave, bio je 1. avgust prošle godine.

Prof. dr Dušan Lučić iz Instituta za građevinarstvo, nakon obilaska tvrđave prošlog ljeta, zaključio da je Kula nestabilna i da zahtjeva ozbiljne mjere sanacije, ali da oni ne mogu biti urađeni prije sanacije klizišta.

„Projekat koji smo mi započeli ne može da se završi jer cijelo brdo klizi. Sama rekonstrukcija Kanli kuli ne znači ništa bez sanacije terena jer bi se vrlo brzo pojavile nove pukotin“, kazao je Lučić.

Lučić je objasnio da će nakon sanacije klizišta koji zahvata površinu od oko tri hektara predložiti da se obave mjerenja za jednu cijelu hidrološku godinu, koja traje 15 mjeseci. „Ako se tada utvrdi da je sve mirno i stabilizovano, a klizište sanirano, onda se stiču uslovi da damo rješenje sanacije kule“.

Kanli kula izgrađena je 1539. godine u vrijeme turske vladavine u Herceg Novom. U donjem dijelu, sa zapadne strane, tvrđava je imala cisternu, koja je kasnije služila kao zatvor. pa otuda njeno ime koje na turskom znači “krvava kula”.

Rekonstruisana je 1966. godine i pretvorena u ljetnju pozornicu. Mnogi tvrde da je jedna od najljepših ljetnjih pozornica na Jadranu.

Bonus video: