Učenici u CG u većoj mjeri koriste teške droge u odnosu na prosjek zemalja EU

Podaci ukazuju i da učenici u Crnoj Gori puše cigarete i koriste marihuanu na nivou prosjeka EU, dok alkohol koriste značajno manje
1759 pregleda 2 komentar(a)
Sa predstavljanje istraživanja Ombudsmana, Foto: Damira Kalač
Sa predstavljanje istraživanja Ombudsmana, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 04.07.2019. 19:16h

Skoro 40 odsto učenika završnih razreda osnovne škole i srednjoškolaca koristi alkohol, rjeđe ili češće, svaki četvrti učenik ide u kladionicu, a više nego svaki peti koristi cigarete, pokazalo je istraživanje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (Ombudsman) "Djeca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori".

To su i tri najučestalija oblika nepoželjnog ponašanja, navodi se u izvještaju Ombudsmana, te se dodaje da je korišćenje svih teških droga veće od osam odsto.

Stepen neželjenih oblika ponašanja je izraženiji u srednjim u odnosu na osnovne škole.

Najviši stepen nepoželjnog ponašanja, kako to vide ispitanici, prisutan je na primorju, nešto niži u centralnom regionu, a značajno niži u opštinama na sjeveru.

Podaci ukazuju i da učenici u Crnoj Gori puše cigarete i koriste marihuanu na nivou prosjeka Evropske unije (EU), dok alkohol koriste značajno manje.

Učenici u Crnoj Gori, međutim, u većoj mjeri koriste teške droge u odnosu na prosjek EU zemalja.

Preko 25 odsto ispitanih učenika kazali je da je do droge, ako se želi doći, potrebno od pola sata do nekoliko sati.

Iz kancelarije Ombudsmana ocjenjuju da to ukazuje na visok stepen dostupnosti.

Podaci su dio istraživanja u kojem je učestvovalo 1.000 ispitanika, od čega 342 iz 37 osnovnih, te 658 ispitanika iz 25 srednjih škola.

Istraživanjem je obuhvaćena i upotreba duvana, alkohola, droge, ljekova za smirenje, kocke i interneta među osnovcima i srednjoškolcima u Crnoj Gori.

Bonus video: