I bez odobrenja nadležnih, nikšićki komunisti cvijećem okitili spomenik Ljubu Čupiću

Govoreći o Ljubu Čupiću koji je osmijehom prkosio smrti, Dragoje Strunjaš, predsjednik OK JKP CGje istakao da ako bi sloboda trebalo da ima svoje lice i fizički izraz onda bi to bio Ljubov osmijeh
3330 pregleda 2 komentar(a)
Nikšićki komunisti kod spomenika Ljubu Čupiću, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićki komunisti kod spomenika Ljubu Čupiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.07.2019. 16:28h

Htjeli smo da Dan borca obilježimo na Trgu Slobode i da tamo, ispred spomenika Ljubu Čupiću, položimo vijenac ali nijesmo dobili odobrenje od lokalnih nadležnih institucija, kazao je danas Radislav Stanišić, predsjednik Centralnog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKP CG) kod groba narodnog heroja Ljuba Čupića u Nikšiću.

Ipak su nikšićki komunisti otišli do Trga, Ljubov spomenik "okitili" cvijećem i odali mu poštu uz odobravanje prolaznika.

Polaganjem vijenca na grob Čupića i prigodnim obraćanjem, nikšićki komunisti obilježili su 4. jul, Dan borca.

Dragoje Strunjaš, predsjednik Opštinskog komiteta (OK) Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKP CG) Nikšić, podsjetio je da je 4. jula 1941.godine "u srcu porobljene Evrope" donesena odluka o dizanju ustanka protiv neprijatelja.

Na sjednici Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije (CK KPJ) u Beogradu, "vjerni svojoj slobodarskoj tradiciji koja ne trpi nikakve kompromise i kalkulisanja", kako je kazao Strunjaš, donesena je odluka da se sa sabotaža pređe na opštenarodni ustanak.

"Upućen je proglas narodima i narodnostima Jugoslavije da od Jugoslavije treba stvoriti opsjednutu tvrđavu za fašističke osvajače", kazao je Strunjaš uz napomenu da se u oružani ustanak ušlo sa oko 12 hiljada komunista i 30 hiljada skojevaca.

Govoreći o Ljubu Čupiću koji je osmijehom prkosio smrti, Strunjaš je istakao da ako bi sloboda trebalo da ima svoje lice i fizički izraz onda bi to bio Ljubov osmijeh.

"U tom prkosnom osmijehu sabrana je sva naša istorija, napori pokoljenja koji su plaćali krvavu cijenu za slobodu zlatnu. Neki drugi narodi, sa mirnijom istorijom, dičili su se tamo nekim glamuroznim osmijehom Mona Lize ali ovdje, na ovom surovom kamenu, mogao je da se rodi samo osmijeh Ljuba Čupića", kazao je Strunjaš.

Zato nije ni čudo, podsjetio je predsjednik OK JKP CG NK, da se tom osmijehu divio filozof Žan Pol Sartr, jer sa "filozofske tačke gledišta on je u osmijehu Ljuba Čupića vidio jednu višu formu ljudske egzistencije, razrješenje misterije života i smrti kroz podvig".

"Ljepota podviga, uzvišenost žrtve, našli su svoje otjelotvorenje u tom osmijehu. Sve što je vrijedno, istinito, dobro, lijepo, ostvareno je kroz slobodu. To je čvrsta neopoziva istina koju je Ljubo Čupić zapečatio svojom smrću i osvijestio svojim osmijehom", zaključio je Strunjaš govor o junaku koji je 1953. godine proglašen za narodnog heroja.

Radislav Stanišić, predsjednik Centralnog komiteta JKP CG, kazao je da je u narodnooslobodilačkom ratu sa teriteritorije opštine Nikšić učestvovalo oko 11 hiljada boraca, a da je u toku narodno-oslobodilačke borbe (NOB) poginulo 1.516, dok je njih 48 proglašeno za narodne heroje.

Galerija

Bonus video: