Dan borca obilježen u Herceg Novom

"Obilježavanjem Dana borca u spomen parku u Sutorini, sjećamo se i slavimo sve pretke koji su tokom burne istorije branili svoje porodice, domove, običaje, jezik, slobodu i otadžbinu", kazao je Katić
676 pregleda 0 komentar(a)
Sa polaganja vijenaca palim borcima, Foto: Opština Herceg Novi
Sa polaganja vijenaca palim borcima, Foto: Opština Herceg Novi

Dan borca obilježen je u Herceg Novom centralnom proslavom u Sutorini, gdje su vijence palim borcima za slobodu položili predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i predsjednik SUBNOR Herceg Novog 1941-1945, Mihailo Kilibarda.

Obilježavanju Dana borca prisustvovali su i potpredsjednici Opštine Danijela Đurović i Miloš Konjević, konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, kao i predstavnici boračkih organizacija i građani.

"Obilježavanjem Dana borca u spomen parku u Sutorini, sjećamo se i slavimo sve pretke koji su tokom burne istorije branili svoje porodice, domove, običaje, jezik, slobodu i otadžbinu", kazao je Katić i naglasio da Dan borca ne smije biti samo brojka u istorijskoj čitanci, jer i danas postoji fašizam kao državno uređenje radikalnog autoritativnog nacionalizma

On je katao da se veliki broj ljudi i danas bori za osnovna prava i slobode, koja se teškom mukom osvajaju, a lako gube.

"Zato mi ne smijemo zaboraviti i obezvrijediti datume koji predstavljaju početak antifašističke borbe, moramo čuvati i na mlađe naraštaje prenositi sjećanje na brojna imena i datume koji su odredili tok istorije i budućnost našeg naroda", istakao je Katić.

Dan borca obilježen je i u Bijeloj, gdje su članovi mjesne organizacije boraca položili vijenac i cvijeće na grob Mila Savovog Šerovića, kod crkve Polaganja rize presvete Bogorodice.

Porodica Šerović je dala još jednog hrabrog sina revolucije – Petra, koji je dao puni doprinos oslobodilačkoj borbi Bijele i Herceg Novog.

Bonus video: