Zbog kilometra makadama ugrožen rafting na Tari

Vlasnici imanja ne žele više da o svom trošku održavaju dionicu puta kojom prolaze rafteri u predsezoni. To ne želi ni Opština, tako da su sada svi na gubitku
6063 pregleda 2 komentar(a)
Skretanje na neasfaltirani put ka Tari, Foto: Privatna arhiva
Skretanje na neasfaltirani put ka Tari, Foto: Privatna arhiva

Vlasnik preduzeća „Vujanović“ i etno sela „Grab“ na obali rijeke Tare Veljko Vujanović, tvrdi da su on i drugi vlasnici imanja kuda prolaze turisti na rafting, prinuđeni da im to zabrane u predesezoni, zbog, kako tvrdi nekorektnog odnosa Opštine Plužine.

On se u novembru prošle godine obratio Opštini sa predlogom da asfaltira 1,4 kilometra puta koji služi organizatorima raftinga u proljećnim mjesecima kada je vodostaj Tare visok da izbjegnu najopasnije brzake na toj rijeci, ali da odgovor, kao ni asfalt, nijesu dobili. Riječ je o makadamskom putu koji su, kako je istakao, on i vlasnici preko čijih imanja put prolazi napravili 2013. godine.

“Put je napravljen od naših sredstava, preko naših imanja. Prije pet-šest godina ja sam 450 metara puta asfaltirao tako da je ostalo oko 1.400 metara neasfatirano. Ponudili smo da Opštinu oslobodimo nadoknada za eksproprijaciju i svih troškova koje smo imali da probijemo taj put samo da se on asfaltira i proglasi javnim, ali nijesu pristali”, kazao je Vujanović tvrdeći da u održavanje puta godišnje izdvoji preko dvije hiljade eura iz ličnih sredstava.

Prošle godine je, prema njegovim riječima, Park prirode (PP) “Piva” poravnao put ali je prva kiša u avgustu sve to odnijela.

„Predložio sam jednom od suvlasnika zemljišta preko čijeg imanja prelazi put da lično posjeti predsjednika i u razgovoru sa njim sazna koje su im namjere. Vratio se sa odgovorom da će predsjednik pokušati da realizuje jedan dio našeg zahjeva, a da do tada koristimo naše zakonsko pravo vlasnika privatnih posjeda. Neblagovremeno djelovanje lokalne uprave da asfaltira dio puta najviše je pogodilo Park prirode ’Piva’ koji godinama ubira dobar prihod od raftinga”.

Zbog toga su, kaže Vujanović, bili prinuđeni da dijelu raftera kako iz Crne Gore, tako i iz susjedne BiH, koji put koriste tokom predsezone, zabrane prolaz preko njihovih imanja.

Žao im je, ali kako ističe, to su uradili samo zbog toga što iz Opštine nijesu prihvatili njihov predlog “kojim mnogo više svi dobijaju nego oni koji se odriču svoje imovine za zajedničku korist”.

“Opština Foča je svojim organizatorima raftinga probila put u dužini od oko 15 kilometara, pa je Park prirode ostao bez najvećeg dijela prihoda koje je ubirao od fočanskih raftera za prolaz kroz njihov park. Pogrešna odluka da ne asfaltiraju ovaj dio puta koštala je upravu PP ’Piva’ još i više. Umjesto da kvalitetnim asfaltiranim putem pridobiju bar još koju godinu raftere iz Foče sada su i crnogorski rafteri prešli na drugu obalu Tare i koriste put kroz BiH”, tvrdi Vujanović.

Prema njegovim riječima, zbog toga što je bio uporan da se izbori za asfaltiranje puta ove godine je Kajak festival “Tara”, čiji su oni suorganizatori, ostao ne samo bez finansijske podrške Opštine, već i saglasnosti.

“Naš suorganizator festivala, koji svake godine dovodi sve veći broj kajakaša iz čitavog svijeta, obratio se direktoru Parka prirode Slobodanu Deliću, koji mu je odgovorio da neće da sarađuje sa njim ako ne promijeni mjesto obavljanja festivala, a to je etno selo, Grab’. Već godinama poznajem način razmišljanja ljudi koji upravljaju pivskim krajem a koji su motivisani svim drugim više nego stvarnim prosperitetom svoje opštine. Trebalo bi valjda da znaju da su festivali najveći promoteri turizma”, poručio je Vujanović.

Festival će se, kako je kazao, održati i ove godine, iako nijesu dobili podršku Parka prirode “Piva” ni lokalne uprave.

Delić: Ne pristajemo na ucjene

Direktor PP “Piva” Slobodan Delić kazao je da “jednostrani akt sa prizvukom ucjenjivanja, bez predloga za razgovor i očigledno bez želje za pronalaženjem obostrano korisnog rješenja koji je Vujanović uputio Opštini, a tiče se predmetnog puta, nije način za ostvarivanje i postizanje bilo kakvog dogovora”.

“Iznošenje ovakvih navoda može se jedino protumačiti kao neuspjeli pokušaj opravdavanja kolegama rafterima i cjelokupnoj javnosti, za nekorektnu i nekolegijalnu zabranu prolaska do rijeke Tare putem za rafting u predsezoni koji jednim, malim dijelom, prolazi kroz imanje Vujanovića. Ovakvim postupanjem direktno je ugroženo funkcionisanje i ostvarivanje djelatnosti raftinga u predsezoni ali i bezbjednost posjetilaca. Put se koristio 15 godina za iste potrebe i niko nikada nije pravio problem za njegovo korišćenje do početka ovogodišnje sezone”, kazao je Delić.

Naglasio je da su PP i Opština Plužine uvijek bili i biće spremni da izađu u susret svakom realnom zahtjevu i predlogu, kako za fizička tako i za pravna lica, a da za “jednostrane ucjene nijesu, niti će biti druga strana u razgovoru, a još manje u bilo kakvom poslu”.

Delić je kazao da Opština i Park prirode u okviru plana budžeta za fiskalnu godinu definišu sredstva i mogućnosti za podršku manifestacijama na prostoru opštine, a da Kajak fest budžetski nije planiran pa nije mogao biti ni podržan.

Bonus video: