Bar: Položeni vijenci na Spomen obilježje na Belvederu

U Starom gradu u Starom Baru, večeras će u spomen na strijeljanu omladinu 38. godinu zaredom biti održana kulturno-umjetnička manifestacija "Crvene košulje"
1584 pregleda 1 komentar(a)
Sa polaganja vijenaca, Foto: Radomir Petrić
Sa polaganja vijenaca, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 06.07.2019. 12:17h

Bar ni ovog šestog jula nije zaboravio žrtve 11 djevojaka i mladića iz Starog Bara koje su njemački vojnici strijeljali na današnji dan 1944. Na Spomen obilježje na Belvederu, vijence su položili predsjednici Opštine i Udruženja boraca NOR i antifašista Bara Dušan Raičević i Đuro Marković, rodbina strijeljane omladine, članovi Mladih SDP Bara, izviđači odreda “24. novembar”, članovi UBNOR i Udruženja vojnih penzionera, koji su potom, minutom ćutanja odali poštu stradalim rodoljubima.

Sjenima tragično stradale omladine, od kojih niko nije bio stariji od 20 godina, poklonio se general u penziji Špiro Niković, koji je podsjetio da Bar već 75. godinu odaje poštovanje njihovo j žrtvi. On je istakao da je ovo svijetao primjer žrtvovanja za slobodu, o kojem današnja omladina mora da zna mnogo više.

"Članovi ovog Udruženja, zajedno sa odgovornim ljudima ovog grada, boriće se zdušno d aprvi čas istorije u svim barskim pkolama bude održan baš n aovom mjestu. Ne bude li tako, bojim se, iako su to teške riječi, da mi nismo zaslužili njihovu žrtvu", kazao je Niković.

U Starom gradu u Starom Baru, večeras će u spomen na strijeljanu omladinu 38. godinu zaredom biti održana kulturno-umjetnička manifestacija „Crvene košulje“. Program počinje u 21 sat , a prvi put na ovoj manifestaciji, učestvovaće jedan od najpopularnijih horova u zemlji KIC Pop hor iz Podgorice, koji će izvesti poznate partizanske i antifašističke pjesme.

Poeziju će govoriti Radmila Škuletić, Miroslav Jovanović Timotijev i Milan Vujović, a pjesmu , “Crvena zora”, koju je na tekst pokretača “Crvenih košulja”, novinara “Politike” pokojnog Božidara Miloševića komponovao Miki Jelenić. otpjevaće sopran Aleksandra Vojvodić Jovović. Režiju programa potpisuje Dragiša Simović, a organizatori “Crvenih košulja” su JP Kulturni centar i barski UBNOR.

Bonus video: