Obrušio se kameni zid, Perazića do odsječen

Naselje u Perazića dolu jedno je od prvih vikend naselja na Crnogorskom primorju
5810 pregleda 0 komentar(a)
Srušeni zid u Perazića dolu, Foto: Vuk Lajović
Srušeni zid u Perazića dolu, Foto: Vuk Lajović

Kameni potporni zid obrušio se na pješačku stazu koja vodi kroz naselje u Perazića dolu, zbog čega je mještanima i vlasnicima vikend kuća i vila praktično onemogućeno da dođu do plaže.

Opština Budva po hitnom postupku je raspisala javni poziv i opredijelila 5.000 eura za sanaciju pješačke staze kroz to nekada jedno od najelitnijih naselja na crnogorskoj obali.

Pomoćnik sekretara za komunalno-stambene poslove Aleksandar Popović potvrdio je da je izabran izvođač radova koji je krenuo sa radovima, kako bi staza bila osposobljena.

"Nakon što je Sekretarijat za komunalno-stambene poslove uputio Službi javnih nabaki Opštine, zahtjev za sprovođenje postupka dostavljanja ponuda za hitnu nabavku ustupanja izvođenja radova na hitnom uklanjanju kamenog potpornog zida sa pješačke staze u Perazića dolu i potpisivanja Ugovora o hitnoj nabavci sa ponuđačem „Del Mar“ d.o.o. Budva dana 2. jula stekli su se uslovi da se uđe u prvu fazu sanacije staze u Perazića dolu“, kazao je za „Vijesti“ Popović.

Nakon što je u prethodna dva dana realizovana prva faza sanacije, kako je kazao Popović, stručne službe Opštine Budva su juče izašle na teren i sagledale situaciju kako bi se započele pripreme za drugu fazu.

"Mišljenja sam da stanje na terenu zahtijeva sanaciju staze u dužini od 70 metara. Teren je nepristupačan za izvođenje radova i moraće da se izvedu fazno i vrlo pažljivo, najvećim dijelom bez mogućnosti angažovanja bilo kakve mehanizacije“, naglasio je Popović.

Naselje u Perazića dolu jedno je od prvih vikend naselja na Crnogorskom primorju - 52 tipske vile za odmor, ukupne površine od oko 50 kvadrata, po projektima arhitekte Bojane Gaković, bile su potpuno uklopljene u prirodni ambijent malog paštrovskog mjesta.

Vremenom, umjesto tipskih kuća građene su vile, a brojne ugledne ličnosti iz poratne Jugoslavije, političari, profesori beogradskog Univerziteta, koji su bili vlasnici ovih kuća za odmor, prodali su ih bogatim Rusima, tako da se sada Perazića do polako pretvara u luksuzno odmarlište sa raskošnim vilama.

Problem je i dalje neizgrađeni hotel „As“, čija gradnja traje punu deceniju i po, i zbog čega je cijela uvala devastirana, pa i same pješačke staze prekinute.

Bonus video: