U SUTORINI

Počela gradnja Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju

Kapacitet Dnevnog centra u Sutorini će biti za oko 20 korisnika što zadovoljava trenutne potrebe grada
1188 pregleda 0 komentar(a)
Gradilište u Sutorini, Foto: Slavica Kosić
Gradilište u Sutorini, Foto: Slavica Kosić

Izgradnja Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju počela je u Sutorini i već je izlivena temeljna ploča. Izgradnja je donacija Komande americkih snaga za Evropu kroz program humanitarne pomoći koji sprovodi Kancelarija za odbrambenu saradnju pri Americkoj ambasadi u Podgorici. Ukupna vrijednost projekta je 270.000 dolara.

“Objekat će imati 270 kvadrata i odgovaraće potrebama grada”, kazala je sekretarka za lokalnu upravu i koordinatorka projekta Vesna Samardžić. Ona je istakla da su skladu sa pravilima donatora, raspisali međunarodni tender za izvođača, a posao je dobila albanska firma "B-ST". Samardžić je objasnila da je ugovorom predviđeno da donator direktno plaća izvođača, a Opština je na tenderu izabrala firmu “A-team” koja će obavljati stručni nadzor nad izvođenjem radova .

Projekat će se realizovati u dvije faze, a druga podrazumijeva opremanje objekta u kojoj očekuju pomoć Ministarstva rada i socijalnog staranja,

“Na ovaj način pokazujemo dobru volju i usmjerenost prema rješavanjima problema posebno kada je riječ o ovoj populacija , a lokalna uprava će maksimalnu pažnju posvećivati prema ovoj kategoriji stanovništva “, istakla je Samardžić.

Kapacitet Dnevnog centra u Sutorini će biti za oko 20 korisnika što zadovoljava trenutne potrebe grada.

Dnevni centar u kome je desetoro mladih, sada koristi prostorije na Toploj , a ugovor je istekao krajem marta, ali je postignut dogovor da nastavi da radi u istim prostorijama do izgradnje novog Dnevnog centara. Zakup je prethodne dvije godine plaćala NVO „Meritum“, a nastaviće Opština.

“Zadovoljni smo što se trajno rješava problem prostorija za djecu sa smetnjama u razvoju”, kaže direktorica Centra Dragica Kosić. Ona ističe da je neophodno naći rješenje i za mlade preko 27 godina, jer oni ne mogu koristiti Dnevni centar za djecu sa smetanjama u razvoju.

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju otvoren je prije desetak godina, a iste usluge od prije dvije godine postoje i u Dječijem domu Mladost u Bijeloj.