Bošković: Crna Gora će nastaviti da podržava Sjevernu Makedoniju na evroatlantskom putu

Bošković je rekao da su evroatlantske integracije od ključnog značaja za stabilnost i prosperitet regiona i naglasio značaj priključenja Sjeverne Makedonije u NATO
1109 pregleda 4 komentar(a)
Bošković i Šekerinska, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković i Šekerinska, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora će nastaviti da podržava Sjevernu Makedoniju na njenom evroatlantskom putu, uvjerena da će članstvo te države u Alijansi doprinijeti suočavanju sa savremenim bezbjednosnim izazovima, poručio ministar odbrane Predrag Bošković.

On je danas sa mekadonskom ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom prisustvovao međunarodnoj vježbi „Odlučan udar“ („Decisive strike“), na poligonu Krivolak u Sjevernoj Makedoniji, na kojo učestvuje i 66 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG).

„Za ministre odbrane dvije države koji su istakli kvalitet i sadržajnu saradnju Crne gore i Sjeverne Makedonije na planu odbrane, održana je prezentacija vježbe, kao i prikaz gađanja minobacačima od strane jedinica VCG“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Bošković i Šekerinska su naglasili da vježba na Krivolaku, koja se završava 10. jula, je pokazatelj kontinuiteta saradnje, izgrađenih odnosa trajnog prijateljstva i međusobnog uvažavanja Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Bošković je rekao da su evroatlantske integracije od ključnog značaja za stabilnost i prosperitet regiona i naglasio značaj priključenja Sjeverne Makedonije u NATO.

“Crna Gora će nastaviti da pruža punu podršku Sjevernoj Makedoniji na njenom evroatlantskom putu, uz uvjerenje da će članstvo te države u Alijansi pružiti značajan doprinos u procesu suočavanja sa savremenim bezbjednosnim izazovima”, istakao je Bošković.

Prema njegovim riječima, zajednički angažmani pripadnika VCG i Armije Sjeverne Makedonije, kao i cjelokupna saradnja dva ministarstva odbrane će se i dalje unapređivati.

„Ovim će se potvrditi spremnost da uzajamnom podrškom aktivno doprinosimo očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja“, dodao je Bošković.

Šekerinska je kazala da postoji prostor za intenziviranje odbrambene saradnje na obostranu korist, u cilju jačanja nacionalnih odbrambenih sistema dvijedržave.

Na taj način, kako je objasnila, može se pružiti doprinos i kolektivnim sposobnostima Alijanse za suočavanje sa izazovima.

Bošković se tokom boravka na Krivolaku susreo i crnogorskim vojnicima.

„Mješoviti sastav od 66 pripadnika više jedinica Pješadijskog bataljona VCG učestvuje na pomenutoj vježbi od 3. jula, što je do sada najbrojnije međunarodno angažovanje pripadnika VCG u 2019. godini izvan Crne Gore”, ističe se u saopštinju.

Na vježbi Odlučan udar koja je počela 5. juna, pored pripadnika oružanih snaga Crne Gore i Sjeverne Makedonije, učestvuju i pripadnici oružanih snaga Albanije, Bugarske, Litvanije, kao i formacije Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stacioniranih u Evropi.

„Sa Boškovićem su na Krivolaku bili i načelnik Štaba generalštaba VCG, pukovnik Aleksandar Pantović, kao i ambasadorka Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji, Marija Petrović“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: