Profesorica prepisala studentov diplomski?

Vanredna profesorica UCG Bojana Lakićević-Đuranović kao svoj naučni rad u beogradskom časopisu objavila studentov diplomski. Lakićević-Đuranović juče nije odgovorila na pitanja u vezi sa rezultatima analize dvaju radova, koju je uradio Centar za građansko obrazovanje. Student Drinčić nije odgovarao na pozive redakcije
49426 pregleda 62 komentar(a)
Tokom ranijeg suđenja sa novinarom “Vijesti” - Lakićević Đuranović, Foto: Vesko Belojević
Tokom ranijeg suđenja sa novinarom “Vijesti” - Lakićević Đuranović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.07.2019. 11:03h

Vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević-Đuranović doslovno je prepisala rad studenta kojem je na specijalističkim studijama bila mentor i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom pravnom časopisu “Pravni život”.

To pokazuje analiza dvaju radova koju je uradio Centar za građansko obrazovanje (CGO), a u koju su “Vijesti” ekskluzivno imale uvid.

Student Đorđije Drinčić je specijalistički rad “Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU” odbranio u junu 2018, a njegova tadašnja mentorka Lakićević-Đuranović ga je pola godine kasnije, u decembarskom izdanju “Pravnog života”, objavila kao svoj i to pod nazivom “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU - primjeri iz prakse”.

Lakićević-Đuranović juče najprije najavila da će odgovoriti na pitanja “Vijesti” upućena mejlom, ali je nešto kasnije tokom dana saopštila da će ipak naknadno saopštiti svoj stav. Drinčićev rad ima 39 strana, a kako stoji u bibliografiji, citirao je 12 knjiga, dva ugovora Evropske unije, a sastavni dio njegovog rada su i 87 navoda sudske prakse Evropskog suda pravde.

Rad Đuranovićeve je drastično manje složen - na svega 12 strana, ali je gotovo do u slovo prepisan.

Drinčić juče nije odgovarao na pozive redakcije i SMS novinarke “Vijesti”.

Drinčićeva nekadašnja mentorka je u uvodu svog naučnog rada napravila kompilaciju uvoda i zaključka svog nekašnjeg studenta.

Iako ih nije isto naslovila, a značajno je ih je i skratila, doslovce su prepisana poglavlja - Uloga suda pravde EU na polju četiri slobode.

Iako je njen student detaljnije objasnio materiju, profesorica je odlučila da kao svoj rad predstavi poglavlja koja je nazvala Ograničenje slobode kretanja robe, Načelo slobode kretanja lica kroz praksu Suda pravde EU i Načelo slobode vršenja usluga i prometa kapitala u praksi Suda pravde EU.

U radu Drinčića, Glava II naslovljena je kao Uloga suda pravde EU na polju četiri slobode sa osvrtom na bivši drugi i treći stub. Poglavlje Načelo slobode i prometa robe kroz praksu Suda pravde EU je podijeljeno na Načelo slobode prometa robe kroz praksu Suda pravde EU, Načelo slobode kretanja lica kroz praksu Suda pravde EU i Načelo slobode vršenja usluga i prometa kapitala u praksi Suda pravde EU.

“Vijesti” očekuju odgovor uredništva časopisa “Pravni život” da li je Lakićević-Đuranović autor ili koautor objavljenog rada i šta će preduzeti ukoliko se dokaže da ga je plagirala. “Pravni život” je časopis za pravnu teoriju i praksu, a izlazi od 1952. godine.

Prema podacima sa sajta Univerziteta Crne Gore, Lakićević-Đuranović je diplomirala na podgoričkom Pravnom fakultetu 2007, a godinu dana kasnije magistrirala u Beogradu. Doktorat je, takođe u Beogradu, odbranila 2012.

Lakićević-Đuranović trenutno predaje predmete Osnovi prava EU, Diplomatija i bezbjednosne službe, Diplomatsko i konzularno pravo, Međunarodno humanitarno pravo, Evroatlantske integracije...

Iako je Crna Gora u pregovorima sa EU, profesorica Lakićević-Đuranović do sada nije davala svoje mišljenje i ocjene procesa, iako je to očekivano od univerzitetskog profesora, koji predaje upravo ovu grupu predmeta.

Ispravljane joj ocjene dok je bila studentkinja

Lakićević-Đuranović je jedini asistent koji je ipak uspio da nastavi na Pravnom fakultetu, iako su 2009. i 2010. u javnost isplivale informacije da su pojedinima ocjene prepravljene. “Vijesti” su tada objavile je imala prosjek 8,52, što je tek za dva stota dijela više od 8,5, koliko je neophodno da bi neko mogao da bude izabran za asistenta. Do tog procenta je stigla, nakon što su joj prepravljene ocjene iz predmeta Međunarodno javno pravo, Finansijsko javno pravo, Istorija prava.

Pojedinim asistentima, a koji su se kasnije dokazali kao eksperti u pojedinim oblastima pravnih nauka, otkazan je ugovor o radu, dok je Lakićević-Đuranović nastavila svoju akademsku karijeru.

U tom trenutku bila je asistentkinja tadašnjeg dekana Pravnog fakulteta Ranka Mujovića, a objavljeno je i da je bila u brojnim komisijama te ustanove i za to primala honorare. Lakićević-Đuranović i Mujović su nakon ove afere tužili novinara “Vijesti” Slavka Radulovića za navodnu povredu ugleda i časti zbog izvještavanja o prepravljanju ocjena, ali su podgorički Osnovni i Viši sud potvrdili da u svojim tekstovima nije iznio neistine.

“Analizom odbrane i sprovedenim dokazima koje je predložila odbrana i tužioci, potvrđeni su navodi iz tekstova”, navodi se u prvostepenoj presudi podgoričkog Osnovnog, koju je kasnije potvrdio i Viši sud.

Lakićević-Đuranović je u međuvremenu odustala od tužbe protiv Radulovića.

Bonus video: