Ministarstvo uvodi moratorijum, a izdaje dozvole za mHE

Ekološki aktivisti posjetili Ministarstvo ekonomije
2185 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2019. 19:36h

Noseći flaše sa vodama Vinicke, Bukovice, Lještanice... samo nekih od velikog broja crnogorskih rijeka na sjeveru na kojima su izgrađene ili je na njima planirana izgradnja malih hidroelektrana (mHE), ekološki aktivisti posjetili su danas nadležne u Ministarstvu ekonomije i posjetili ih na obećanje o uvođenju moratorijuma na izgradnju tih hidroenergetskih projekata.

Nataša Kovačević iz nevladine organizacije Green Home podsjetila je da su građani i predstavnici civilnog sektora Skupštini Crne Gore u maju predali peticiju sa 6.400 potpisa, te tražili uvođenje moratorijuma na dalju izgradnju mHE.

“Ali, do danas nismo dobili odgovor. U međuvremenu, Ministarstvo ekonomije je započelo reviziju ugovora, ali javnost ne zna po kojim kriterijumima se revizija sprovodi”, kazala je ona na građanskom okupljanju “Naše rijeke – bez brana” ispred resora Dragice Sekulić.

Kovačević je podsjetila i da su iz Vlade ranije kazali da je moratorijum na neki način uveden.

“Ali to je za nas špekulacija, jer je prije samo tri sedmice Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo urbanističko-tehniče uslove za mHE na Lještanici. O kakvom onda mi to moratorijumu govorimo? Moratorijum znači obustavljanje energetskih dozvola svih ugovora, znači da se ukazom proglasi obustavljanje svih postupaka i, ako je potrebno da se uradi revizija, onda da ona bude urađena na osnovu validnih kriterijuma”, kazala je ona.

Kovačević je dodala i da je prvi kriterijum kojim bi trebalo da se vode nadležni poruka koju je Crnoj Gori upućena kroz rezoluciju Evropskog parlamenta, “da svi ugovori moraju da budu revidirani i da imaju suštinske procjene uticaja na životnu sredinu”.

“I da postoji saglasnost građana da oni žele takve hidroelektrane u svom području”, poručila je ona.

Poljoprivredni proizvođač iz Vinicke, Mihailo Ostojić, podsjetio je da je ministarka Sekulić u razgovoru sa mještanima ranije kazala da ne bi dodijelila koncesiju za istoimenu rijeku, da je znala kako ona izgleda.

“Ko je kriv što ona to nije znala? Ko je kriv što mi danas ostavljamo naše parcele i radove, naša imanja, sve od čega živimo? Ko je kriv što zadnji dinar koji zarađujemo moramo da damo advokatima da bi nas branili od nečega što je naše”, zapitao je on.

Na građanskom skupu koji je dio regionalne kampanje “Nedjelja akcije za rijeke Balkana”, učestvovali su brojni mještani opština na sjeveru Crne Gore, gdje su izgrađene ili na kojima je planirana izgradnja mHE.

Galerija

Bonus video: