Počeli radovi: Sanira se dio piste Aerodroma Tivat

Pista se, naokon obavljanja radova tokom noći, ujutro normalno otvara za odvijanje saobraćaja nakon što je pregledaju za to posebno osposobljena i licencirana stručna lica Aerodroma Crne Gore (ACG)
1244 pregleda 3 komentar(a)
Radovi na aerodromu Tivat, Foto: Aerodromi Crne Gore
Radovi na aerodromu Tivat, Foto: Aerodromi Crne Gore

Radovi na sanaciji najbitnijih djelova poletno-sletne staze Aerodroma Tivat počeli su sinoć.

Ukupno će se u šest radnih noći obaviti skidanje dotrajalog i oštećenog habajućeg asfaltnog sloja na 7.200 kvdarata od ukupno 112.500 kvadarata površine kompletne piste u Tivtu.

Novim asflatnim slojem naime, presvlači se ukupno 600 dužnih metara piste od tzv. „touch down“ zone, koja je oko 200 metara udaljena praga piste 32.

To je dio poletno-sletne staze u kojem prvi dodir sa tlom ostvaruju točkovi aviona koji slijeću na pistu 14, a što je najčešći slučaj tokom obavljanja vazdušnih operacija u Tivtu, pa je logično da se asfalt na tom dijelu koji je i izložen najvećim opterećenjima, i najbrže troši.

Ovdje će se zamijeniti novim asfaltom, površina dugačka 600 metara uz tzv. centralnu liniju poletno-sletne staze i široka od 12 metara uz nju.

Ovaj posao vrijedan je 200.000 eura, a obavlja se noću pod svjetlošću reflektora jer je tivatski aerodrom uobičajeno zatvoren za saobraćaj tokom noćnih sati.

Pista se, naokon obavljanja radova tokom noći, ujutro normalno otvara za odvijanje saobraćaja nakon što je pregledaju za to posebno osposobljena i licencirana stručna lica Aerodroma Crne Gore (ACG).

„Pored uobičajenog pregleda piste, uveli smo i poseban protokol koji pored naših zaposlenih, treba da poštuju i izvođač i nadzor nad radovima, a kako bi se garantovalo da pista ujutro spremno i u besprekorno sigurnom stanju, dočekuje avione“, - kazao je danas „Vijestima“ direktor Aerodroma Tivat Rade Marić.

Prema njegovim riječima, građevinske mašine na pistu izlaze oko 21 sat uveče i već do dva časa ujutro, završi se skidanje starog i postavljanje novog habajućeg asfaltnog sloja na po oko 1.200 kvadarata površine poletno-sletne staze.

To daje dovoljno vremena novom asfaltu da se ohladi i „stisne“ do ujutro kada oko 6 časova, po redu letjenja, slijeće prvi avion na tivatski aerodrom.

„Sinoć smo imali prvu radnu noć i sve je besprekorno fukcionisalo, tako da sam ubijeđen da će ovaj posao biti bez problema završen do nedjelje, ako nas posluže vremenski uslovi“, kazao je Marić.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) je pukotine na dijelu habajućeg asfaltnog zastora poletno-sletne staze Aerodroma Tivat evidentirala prilikom kontrole te vazdušne luke u aprilu prošle godine.

Tada je konstatovano da je riječ o „nepravilnostima koje mogu direktno uticati na sigurno slijetanje vazduhoplova i njegovo manevrisanje“ po pisti aerodroma u Tivtu“, i da ih treba sanirati u što kraćem roku, ali i naglašeno da tadašnje stanje evidentiranih oštećenja „nije još uvijek alarmantno“, te da se tek ukoliko se ona prošire, „mogu predstavljati opasnost za pucanje pneumatika i moguće izlijetanje vazduhoplova sa poletno-sletne staze“.

Građanski pokret URA koji je došao do tog zapisnika o inspekcijskoj kontroli Aerodroma Tivat, ovo je protumačio kao „direktno ugrožavanje bezbjednosti vazdušnog saobraćaja“ (iako je riječ o sigurnosti, a ne bezbjednosti) od strane rukovodstva ACG zbog čega su iz te partije najavili podizanje krivičnih prijava protiv direktora ACG Danila Orlandića i direktora Aerodroma Tivat Radeta Marića.

Iz GP URA poručili su da su „zabrinuti za bezbjednost i živote putnika i zaposlenih na Aerodromu Tivat” i izrazili svoje uvjerenje da je sigurnost letjenja iz te vazdušne luke dovedena u pitanje zbog oštećenja na pisti koju je od momenta kada su ona evidentirana prošle godine do danas, bez i najmanjeg incidenta, koristilo preko 8.000 aviona četrdesetak aviokompanija iz cijelog svijeta.

ACV ni jednog trenutka nije potvrdila stavove URA o navodno ugroženoj sigurnosti obavljanja aviosaobraćaja u Tivtu, dok je Orlandić najavio da će zbog takvih javnih tvrdnji, ACG tužiti funkcionere URA koji su ih javno iznosili.

Prilikom posljednjeg pregleda piste u Tivtu, Inspekcija sigurnosti vazdušne plovidbe ACV je 25. aprila ove godine konstatovala da oštećenja na poletno-sletnoj stazi nisu takvog karaktera da bi nametala ograničavanje ili zabranu upotrebe te vazdušne luke, jer operater, preduzeće Aerodromi Crne Gore i sama ACV „preduzimaju kontinuirane mjere kako bi se taj problem ublažio i ne bi ugrozila sigurnost obavljanja vazdušnih operacija u Tivtu“.

Bonus video: