Ministarstvo odbrane: Vojne vježbe na Sinjajevini neće izazvati bilo kakve negativne ekološke posljedice

Iz MO su saopštili da su na poligonu Krivolak u Sjevernoj Makedoniji više od mjesec izvođena bojeva gađanja u srazmjeri koju Vojska Crne Gore neće izvesti ni tokom desetogodišnjeg korištenja na Sinjajevini
777 pregleda 1 komentar(a)
Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković tokom posjete Krivolaku, Foto: Ministarstvo odbrane
Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković tokom posjete Krivolaku, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 10.07.2019. 15:29h

Na poligonu Krivolak u Sjevernoj Makedoniji tokom vojne vježbe koja je trajala mjesec nije zagađen prostor, odnosno voda, vazduh i zemljište, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva odbrane (MO).

Taj resor je, kako su kazali, zatražio i dobio na upotrebu rezultate analiza kontaminacije koje je Ministarstvo odbrane Sjeverne Makedonije uradilo za svoje potrebe, povodom međunarodne vježbe “Odlučni udar”, koja je završena u srijedu na poligonu Krivolak.

Iz MO su podsjetili da su na tom poligonu više od mjesec izvođena bojeva gađanja u srazmjeri koju Vojska Crne Gore neće izvesti ni tokom desetogodišnjeg korištenja prostora na Sinjajevini.

"Dvije odvojene analize utvrdile su da nema apsolutno nikakve kontaminacije prostora (voda, vazduh i zemlja) u periodu tokom izvođenja vježbe", kazali su iz MO.

Oni su ocijenili da su na taj način opovrgnute sve sumnje da bi korištenje prostora Sinjajevine moglo izazvati bilo kakve negativne ekološke posljedice i poručili da će rezultati dvije studije biti stavljene na uvid javnosti Crne Gore narednih dana.

Bonus video: