Švajcarci koji su pomagali u gašenju velikih požara posjetili Tivat

Gosti iz Švajcarske nisu imali ovlašćenja za zvanične izjave, a Petković je novinarima kazao da je veoma obradovan što je na kratko mogao biti sa svojim švajcarskim kolegama – prijateljima u nevolji
77 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2018. 14:56h

Ekipa pripadnika Ratnog vazduhoplovstva Švajcarske koji su minulog ljeta sa svojim višenamjenskim helikopterom tipa AS-332 “super puma” danima pomagali u gašenju velikog požara na Luštici i Donjem Grblju,danas je posjetila Tivat.

Dobrodošlicu sedmočlanoj ekipi vazduhoplovaca iz Švajcarske poželio je Igor Petković, odbornik u SO Tivat i pripadnik Vatrogasne jedinice Aerodroma Tivat sa kojom su oni ljetos najviše sarađivali u gašenju požara što su danima bjesnili oko Tivta, kao i prihvatu i otpremi helikoptera na ovdašnjem aerodromu.

Gosti iz Švajcarske nisu imali ovlašćenja za zvanične izjave, a Petković je novinarima kazao da je veoma obradovan što je na kratko mogao biti sa svojim švajcarskim kolegama – prijateljima u nevolji. Dodao je da Tivćani ne zaboravljaju pomoć koja im je pružena u najkritičnijim momentima, a sa gostima iz Švajvarske danas se sreo i načelnik tivatske Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić.

„Ovo je za nas lijepo iznenađenje. Švajcarska ekipa koja nam je puno pomogla ljetos oko gašenja požara svratila je da nas posjeti. Bili su na preletu, jer su u misiji KFOR-a na Kosovu. Danas smo opet zajedno i baš se radujemo jer im možemo poželjeti dobrodošlicu u mirno vrijeme, kad je sve kako treba i da im se zahvalimo za angažovanje i pomoć koja nam je ljetos bila tako potrebna” istakao je Petković.

Helikopter AS-332 “super puma” ljetos se pokazao kao veoma efikasan u gašenju požara. U svoje protivpožarno vedro kapaciteta 2.000 litara okačeno ispod trupa helikoptera, “super puma” je uzimala morsku vodu u zalivu i potom je u samo par minuta, navođena od vatrogasaca na terenu, precizno izručivala na vatru na požarištu, pri čemu je posada helikoptera pokazala izuzetnu uvježbanost i izdržljivost.

Galerija

Bonus video: