Stresna zanimanja tjeraju ljude na rijeku

Furundžić kaže da u posljednje vrijeme ubrzano raste broj rekreativaca koji imaju stresna zanimanja jer je vožnja kajaka izvanredna antistres terapija, a treninzi su tokom ljeta prilagođeni temperaturama.
1835 pregleda 1 komentar(a)
Kajakaši na Morači, Foto: Facebook
Kajakaši na Morači, Foto: Facebook

Interesovanje za bavljenje kajakaštvom raste iz godine u godinu, a posebno interesovanje za ovaj sport pokazuju maturanti i apsolventi, navode iz Kajak kluba “Morača”.

KK “Morača” formiran je 2000. godine i broji oko 45 stalnih takmičara i 30 povremenih članova – rekreativaca.

Organizacioni sekretar i trener Goran Furundžić kazao je da u posljednje vrijeme ubrzano raste broj rekreativaca koji imaju stresna zanimanja jer je ovaj sport izvanredna antistres terapija, a treninzi su tokom ljeta prilagođeni temperaturama.

“Treninzi se organizuju utorkom, četvrtkom i nedjeljom sa početkom od 18 časova i 20 minuta, a svi zainteresovani uz najavu prethodnog dana mogu da probaju veslanje sa instruktorima. Posebno se radujemo djevojčicama i dječacima koji dođu sa osam ili devet godina, kad nauče da plivaju”, saopštio je Furundžić.

On je dodao da je Škola kajaka otvorena za svu zainteresovanu djecu koja imaju devet ili više godina uz uslov da su plivači i da imaju pisanu saglasnost roditelja ili staratelja.

Furundžić je rekao da KK “Morača” posjeduje 52 kajaka svih kategorija što trenutno zadovoljava njihove potrebe i interesovanja korisnika kojih je u ljetnjem periodu trostruko više.

“Najviše problema imamo sa popravkama sistema za upravljanje na takmičarskim kajacima za mirne vode jer za to nema majstora kod nas”, kaže on.

Kao još jedan od problema Furundžić navodi i to što u Crnoj Gori do prošle godine niko nije ni prodavao kajake.

“Sve kajake smo bili prinuđeni da nabavljamo u inostranstvu, što je uz troškove transporta i ostale dažbine skoro dvostruko ili trostruko podizalo cijenu u zavisnosti od vrste, kategorije i činjenice da li se radi o kajacima za rekreativce ili takmičare. I dalje se takmičarski kajaci ni za mirne ni za brze vode ne mogu kupiti nigdje u Crnoj Gori”, objašnjava Furundžić.

“Iako je oprema za pojedinca izuzetno skupa, mi smo učinili napor i popularnim minimalnim cijenama članarine maksimalno povećali dostupnost svakom zainteresovanom. Godišnja članarina za đake do 17 godina iznosi 25 eura, za studente 30 eura, a za zaposlene 40 eura što u prosjeku na mjesečnom nivou iznosi smo dva eura i to je najniža članarina u Evropi”, izričit je Furundžić.

Bonus video: