Podgorica: Đurišići blokirali dio Jerevanske ulice, u narednom periodu svakodnevne blokade

"S obzirom da to znači da privremena mjera koju je donio Osnovni sud više ne važi, mi imamo pravo da se vratimo na svoju imovinu", kazala je Đurišićeva, te dodala da je navedeno da će privremena mjera trajati do pravosnažnog okončanja postupka koji su u Glavnom gradu bili dužni da pokrenu
148 pregleda 3 komentar(a)
Porodica Đurišić, blokada Jerevanske ulice, Foto: Milica Đurović
Porodica Đurišić, blokada Jerevanske ulice, Foto: Milica Đurović
Ažurirano: 15.03.2018. 15:47h

Porodica Đurišić blokirala je danas na nekoliko sati dio Jerevanske ulice u podgoričkom naselju Zabjelo, a najavljuju da će je u narednom periodu skoro svakodnevno blokirati.

Smatraju da je privremena mjera, koja ih je obavezivala da se sklone sa sporne površine, van snage.

Razlog koji ih je naveo da Jerevansku ponovo blokiraju je, navodi Danijela Đurišić, rješenje Višeg suda kojim se potvrđuje odluka Osnovnog suda da spor između Glavnog grada, "Vodovoda i kanalizacije" i porodice Đurišić, nije u nadležnosti ovog suda.

"S obzirom da to znači da privremena mjera koju je donio Osnovni sud više ne važi, mi imamo pravo da se vratimo na svoju imovinu", kazala je Đurišićeva, te dodala da je navedeno da će privremena mjera trajati do pravosnažnog okončanja postupka koji su u Glavnom gradu bili dužni da pokrenu.

Predmet spora kojim su se bavili Osnovni a potom i Viši sud, odnosio se na tužbu koju je Glavni grad podnio protiv Đurišića sa zahtjevom za utvrđenje da su smetali posjed Glavnog grada.

Đurišići su, u julu prošle godine, blokirali dio Jerevanske postavljanjem betonskih blokova i kamp kućice, čime su onemogućili odvijanje saobraćaja i potom, nakon izlivanja kanalizacije i prilaz stručnim licima radi sanacije kvara.

"Po ocjeni ovog suda, a suprotno navodima iz žalbi, pravilno je privostepeni sud postupio kada se oglasio apsolutno nenadležnim i odbacio tužbu, zaključujući da predmetni spor ne spada u sudsku nadležnost", navodi se u obrazloženju odluke Višeg suda.

Takođe, navodi se da se pružanje zaštite zbog ometanja u korišćenju javnog dobra ostvaruje u upravnom postupku pred organima lokalne uprave, nadležnim za poslove saobraćaja.

Danijela Đurišić je napomenula da se i pred Upravnim sudom vodi postupak.

"Pred Upravnim sudom je Glavni grad odugovlačio sa jednom tužbom, a onda pokrenuo i drugu tužbu za utvrđivanje nepostojanja prava korišćenja", kazala je Đurišić.

U važećem listu nepokretnosti navodi se da Vanja Đurišić ima pravo korišćenja više od hiljadu kvadrata od kojih je dio Jerevanska ulica. Đurišić se, zbog sumnje da je počinio krivično djelo oštećenje i uništenje javnih uređaja, u pritvoru od 15. decembra ove godine.

Odlukom suda precizirano je da je Glavni grad dužan da Đurišićima nadoknadi sudske troškove u visini od 450 eura.

Bonus video: