Planirane tri trke u okviru “Bjelasica Ultra Trail”

"Organizacijom ove manifestacije, Kolašin će se još bolje pozicionirati na mapi sportskog turizma što će doprinijeti obogaćenju ljetnje turističke ponude"
699 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Dragana Šćepanović
Sa konferencije za novinare, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 11.07.2019. 14:00h

Planinski maraton “Bjelasica Ultra Trail” održaće se od od 16. do 18. avgusta, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Organizatori iz NVO "A New Beginning“, saopštili su da će, u okviru maratona, biti tri trke.

Prva trka, “Veliki Medvjed”, od 58k m, (donji trg- Biogradskog jezera, katuna Vranjak, Šiško jezera - Donji trg ) održaće se 17. avgusta i namijenjena je profesionalnim trkačima.

Činjenicom da je trka “Veliki Medvjed” od International Trail Running Association (ITRA) bodovana sa tri poena, podsjećaju organizatori, čitavoj manifestaciji daje i međunarodni karakter.

"Trka “Mali Medvjed” namijenjena je rekreativnim trkačima, ali i profesionalnim trkačima, pa nosi dva ITRA poena. Počeće, takođe 17. avgusta, na Donjem trgu, pa preko Melaje, katuna Vranjak i preko Bikovače, pa do Kolašina. To je trka od 37 km. “Femili trail” je namijenjena porodicama i svim ostalim učesnicima, čiji je cilj kvalitetno provedeno vrijeme u prirodi. Održaće se 18. avgusta. Učesnici će krenuti iz grada, pa preko Dulovina i Šljivovice, nazad do trga", kazao je član oragnizacionog odbora Balša Cvetković.

Oraganizatori su pripremili i trku za djecu do 12 godina, koja će biti održana u gradu.

Cvetković je podsjetio da je trail je aktivnost koja kombinuje trčanje, a tamo gdje ima strmih nagiba i planinarenje.

Poslije nordijskog skijanja, jedan je od najbrže rastućih sportova u svijetu a zasluženu pažnju počeo je da dobija i u zemljama našeg regiona.

Na zvaničnom sajtu ITRA registrovano je skoro 1,5 miliona trkača koji se profesionalno bave trčanjem sakupljajući ITRA bodove. Još toliko ljudi u u svijetu bavi se rekereativno tim sportom.

Oragnizatori učestvuju da će, pored sportsita i rekreativaca, u kolašinskom planinskom maratonu učestvovati i pripadnici vojske i policije.

Cvetković je je rekao da će na prvom “Bjelasica Ultra Trail” planinskom maratonu učestvovati od 150 do 200 tamičara i rekrativaca. Do sada se prijavilo 110 učesnika.

"Očekujemo između 200 i 400 nićenja u privatnom smještaju, što je, prema našoj procjeni 7.500 do 10.000 eura direktnih prihoda lokalnim turističkim poslenicima. Korist od ove manifestacije biće i mapiranei označene staze za buduće trke, kao i planinarske i biciklističke ture. Takođe, računamo i na podizanje sviijesti o značaju sporta za mlade.

Podršku organizaciji te manifestacije, kako je kazala Slađana Kršikapa, Opština Kolašin, lokalna Turistička organizacija (TO), Crnogorski olimpijski komitet (COK) I nekoliko crnogorskih kompanija.

"Organizacijom ove manifestacije, Kolašin će se još bolje pozicionirati na mapi sportskog turizma što će doprinijeti obogaćenju ljetnje turističke ponude. Jedan od najznačajnih ciljeva manifestacije jeste ukazivanje na značaj zdravih stilova života i značaj boravka u prirodi. Takođe, veoma je važna i afirmacija trčanja među mlađom populacijom, kao i predstavljanje mnogih benefita koje trčanje u prirodi donosi”, kazala je Kršikapa.

Na konferenciji za novinare prikazan je i spot, koji najavljuje manifestaciju, ali i promoviše dio turističke ponude Kolašina.

Bonus video: