Vrhovni sud: Vojvodić nezakonito smijenjen

Vojvodićev punomoćnik, advokat Goran Rodić, “Vijestima” je kazao da su i prije podnošenja tužbe predložili Savjetu RTCG da se spor riješi mirnim putem, što bi umanjilo štetu pričinjenu nezakonitim razrješenjem kao i sudske troškove
3422 pregleda 3 komentar(a)
Rade Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Rade Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.07.2019. 10:09h

Vrhovni sud potvrdio je, nakon što su to učinili Osnovni i Viši, da je bivši generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Rade Vojvodić nezakonito smijenjen sa te funkcije.

U presudi Višeg suda, od prije četiri dana, piše i da se odbija zahtjev Vojvodića da se vrati na rad na poslovne i radne zadatke, koje je obavljao prije razrješenja.

Vojvodićev punomoćnik, advokat Goran Rodić, “Vijestima” je kazao da su i prije podnošenja tužbe predložili Savjetu RTCG da se spor riješi mirnim putem, što bi umanjilo štetu pričinjenu nezakonitim razrješenjem kao i sudske troškove.

“Savjet nije prihvatio našu argumentaciju ali, kako smo i očekivali, sud jeste i to u tri instance. Stavljajući, svojom odlukom, tačku na ovaj slučaj Vrhovni sud je potvrdio da je razrješenje Vojvodića bilo nezakonito”, rekao je Rodić. On je ocijenio i da je Savjet RTCG, nezakonitim i olakim razrješenjima tri generalna direktora za redom prouzrokovao da se dio budžeta javnog servisa umjesto na proizvodnju programa troši na naknade šteta.

“Nadam se da će nadležni organi RTCG, sada kada je i Vrhovni sud potvrdio da je razrješenje Vojvodića bilo nezakonito, prihvatiti našu ponudu, koja još stoji, da se Vojvodiću naknada štete isplati mirnim putem. Na taj način spriječilo bi se dodatno uvećanje kamata kao i sudskih troškova koje je neminovno ukoliko se naknadna štete bude ostvarivala u sudskom postupku”, poručio je Rodić.

Vojvodić je smijenjen krajem 2016. godine, na inicijativu tadašnjeg člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića. Đurović je tražio smjenu Vojvodića, nakon što je generalni direktor poništio javni konkurs za izbor direktora Televizije Crne Gore zbog navodne tehničke greške u tekstu oglasa, u vezi sa nivoom obrazovanja kandidata, ali I što je emitovanje emisije “Replika” bez obavještenja Savjeta ili formalnog zahtjeva uklonjena iz programske šeme od 14. do 25. Novembra 2016. godine.

Vrhovni sud utvrdio je da rješenje o razrješenju Vojvodića nije valjano obrazloženo i zasnovano na potkrijepljenim pravno valjanim dokazima.

Viši sud ranije je potvrdio da je bivša generalna direktorka RTCG Andrijana Kadija, koja je na tu funkciju izabrana nakon Vojvodića, takođe nezakonito smijenjena. Nju je Savjet smijenio uz obrazloženje da je potpisala ugovor sa nevladinom organizacijom Centar za građansko obrazovanje, koji je mogao da ugrozi nezavisnost te medijske kuće.

Vojvodićev prethodnik, nekadašnji generalni direktor RTCG Branko Vojičić, takođe je nezakonito smijenjen, 2011. godine. Prema presudi Vrhovnog suda iz 2015, RTCG je dužna da isplati Vojičiću 80.000 eura.

Bonus video: