"Da svako ima": 13. jul je praznik svih stanovnika Crne Gore

Kako ističu, 13. jula 1941. godine su svi bez obzira na razlike "koje su se potom krvavo nametnule", krenuli u odbranu časti, dostojanstva i slobode
993 pregleda 2 komentar(a)
Čelnici saveza "Da svako ima", Foto: Da svako ima
Čelnici saveza "Da svako ima", Foto: Da svako ima

Politički savez "Da svako ima" istakao je da je 13. jul od Berlinskog kongresa do danas veliki praznik svih stanovnika Crne Gore.

"Nažalost predugo traje njegovo svojatanje, prisvajanje od strane pojedinaca, partija i režimskih politika. Radi se, međutim, o prazniku svih slobodara, o prazniku očiščenom od ideologija, o danu suštinske nezavisnosti naše države, priznate na Berlinskom kongresu, poslije vjekova progona i stradanja, o opštenarodnom ustanku učinjenom na isti datum 1941. koji je bio reakcija na pokušaj osramoćenja naših predaka učinjenog Petrovdanskim skupom na Cetinju u organizaciji okupatora", navodi se u saopštenju "Da svako ima".

Kako ističu, 13. jula 1941. godine su svi bez obzira na razlike "koje su se potom krvavo nametnule", krenuli u odbranu časti, dostojanstva i slobode. 1

"13. jul je tako naš i evropski veliki dan pobune i Ustanka protiv fašizma. Ništa od toga ne smijemo zaboraviti, a naš politički Savez neće dopustiti da se istorija iskrivljuje i prilagođava partijama i sistemima."

"Sjetićemo se na ovaj dan svih stradalih u borbama za slobodu, svih umorenih u godinama robovanja, svih koji su sanjali zajedništvo, a tada su živjeli na teritorijama koje su pripadale vjekovnim okupatorskim silama, vlasnicima naših istorijskih sudbina koje su živjeli naši preci.

Sjetićemo se i činjenice da je daleke 1878. priznata nezavisnost Crne Gore, a njena državnost je postojala mnogo prije. Državu, modernu Crnu Goru, u najtežim vjekovima postojanja, stvarali su Petrovići, obnavljajući državnu strukturu i narodno jedinstvo razoreno davno prije zajedno sa prestolnim Žabljakom Crnojevića. Državu nismo dobili za stolom nego su je naši preci skupo platili u prethodećim bitkama za slobodu, u borbi protiv Osmanlijskog carstva i svih koji su vjekovima unazad razapinjali teritorije i ljude sadašnje Crne Gore", navode iz saveza "Da svako ima".

Oni ističu da njihov savez poštuje svaki djelić naše velike istorije i poručuju da ne zaboravljaju.

"Ubijeđeni smo da ćemo u skorijoj budućnosti 13. jul proslavljati bez ideoloških primjesa i lažnog tumačenja istorijskih činjenica. Zalagaćemo se da taj dan bude pravi praznik naše nezavisnosti, državnosti i dan velikog Ustanka protiv sramote, beščašća i nečovještva koje je donosio fašizam".

Najavili su i da će sjutra po prvi put kao politički savez položiti vijence na Gorici i u Virpazaru i odati počast kralju Nikoli, kralju "koji je imao istorijsku čast da doživi priznanje nezavisnosti Crnoj Gori u koju su utkane nade i podvizi svih velikih Petrovića prije njega".

"Sjutra je prilika da se sjetimo i našeg vladike Petra II Petrovića i Svetog Petra Cetinjskog, njegovog istorijskog napora da pravno uredi državu i utemelji je kroz zakonike i Stegu kao civilizovano i moderno društvo.

Slava i čast svima iz nase bliže i dalje prošlosti koji se ogledaju u 13. julu, opštenarodnom prazniku slobode i pobjede", zaključuje se u saopštenju političkog saveza "Da svako ima".

Bonus video: