Odbijen elaborat bratu Mila Đukanovića za malu elektranu

Problem će, kako saznaju “Vijesti”, biti rok od tri mjeseca, jer bi za kvalitetno istraživanje bila potrebna godina dana i angažovanje više stručnjaka, naročito u dijelu monitoringa vrsta koje mora da se obavi u najmanje dva godišnja doba
124 pregleda 5 komentar(a)
Bukovica, Foto: Slavko Radulović
Bukovica, Foto: Slavko Radulović
Ažurirano: 15.03.2018. 18:31h

Agencija za zaštitu životne sredina vratila je investitoru firmi Hydra MNE elaborat o procjeni uticaja malih hidroelektrana na Bukovici u opštini Šavnik, i dala rok od tri mjeseca da ga doradi.

Agencija se, kako saznaju “Vijesti”, na taj korak odlučila nakon što je Komisija za ocjenu elaborata utvrdila brojne nedostatke u elaboratima, i time potvrdila ranije primjedbe stručnjaka, nevladinih organizacija i mještana Bukovice, koji su podnijeli čak 118 primjedbi za jednu i 114 za drugu elektranu.

Problem će, kako saznaju “Vijesti”, biti rok od tri mjeseca, jer bi za kvalitetno istraživanje bila potrebna godina dana i angažovanje više stručnjaka, naročito u dijelu monitoringa vrsta koje mora da se obavi u najmanje dva godišnja doba.

Hydra MNE dobila je koncesiju na vode Bukovice na 27 godina i ima namjeru da gradi dvije mini centrale. Vlasnici kompanije Hydra su Milovan Maksimović, brat od ujaka bivšeg premijera Mila Đukanovića, i Jovan Gordijan. Izvršni direktor je Boban Garović. Njihovoj namjeri usprotivili su se mještani više sela u Šavniku koji su u odbranu Bukovice osnovali NVO Donja Bukovica i pokrenuli potpisivanje peticije za zabranu gradnje elektrana na toj rijeci.

U brojnim primjedbama na elaborat navodi se da se u proceduru krenulo bez elementarno potrebnih podataka kao što se nulto stanje životne sredine, zona sanitarne zaštite vodoizvorišta, vremenski raspored za izvođenje i prestanak funkcionisanja projekta, planirani početak i završetak izvođenja radova, opis alternativa... Navodi se da bi se gradnjom uništilo stanište vrste koja postoji samo tu na cijelom svijetu, kao i kvalitet voda koja je sada A1 klase.

U komentarima na elaborat navodi se da nisu vršena zakonom propisana istraživanja, da ne postoje detaljni podaci svih parametara životne sredine na užoj lokaciji projekta, zbog čega se ne može utvrditi nulto stanje.

Bonus video: