Polaganje vijenca: U Baru obilježen 13. jul

Vijenci su potom položeni i na spomenike u Mišićima, Belvederu, Virpazaru i Seocu, a delegacija barskog UBNOR otišla je na centralnu proslavu 13. jula u Danilovgrad
1220 pregleda 1 komentar(a)
Sa obilježavanja Dan državnosti u Baru, Foto: Radomir Petrić
Sa obilježavanja Dan državnosti u Baru, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 13.07.2019. 11:09h

Polaganjem vijenca na Spomen ploču Doma Revolucije, u Baru je tradicionalno otvoren program proslave 13. jula, Dana državnosti i Dana ustanka Crne Gore. Sjenima rodoljuba iz barske opštine, palih u II Svjetskom ratu, poklonili su se predsjednici Opštine i UBNOR-a Dušan Raičević i Đuro Marković, sa kojima su vijenac položili članovi Izviđačkog odreda "24. novembar“.

Pred članovima porodica boraca i poštovaoca tekovina NOB-a, Marković je potom rekao da je 13. jul „duboko urezan u biološku matricu crnogorskog naroda svih vjera i nacija” i dodao da su na referendumu 21. maja 2006. "građani Crne Gore sebe darivali državom, slobodom, nezavisnošću, suverenitetom i međunarodnim ugledom”.

"Naši spomenici, stratišta, monografske i dokumentarističke knjige, naša još živa sjećanja, kazuju o tegobama i uspjesima i poimenično nas obavezuju na nezaborav, na trajno sjećanje i na virpazarski, i na sve druge crnogorske, trinaestojulske, slobodoljubive i antifašističke ustanke", istakao je Marković koji je pozvao barsku omladinu da se uključi u aktivnosti Udruženja boraca i antifašista Bara.

U osvrtu na tekovine 13. jula, predsjednik Opštine Dušan Raičević kazao je da danas „slavimo dan za pamćenje i ponos, simbol crnogorske postojanosti“ koji nas obavezuje da se sa posebnim pijetetom prisjetimo svih onih koji su „ujedinjenim snagama i uz herojski napor ustali protiv fašizma i svoje živote ugradili u slobodu naše države“.

"Uvijek se iznova moramo prisjećati ovog datuma, da bi obilježili priznanje crnogorske nezavisnosti na Berlinskom kongresu, ali i da ne zaboravimo zlo vrijeme oličeno u tada moćnoj fašističkoj ideologiji i naš 13. jul – ustanak protiv moćnijeg neprijatelja, šaljući jasnu poruku da je crnogorski slobodarski duh jači od bilo koje ideologije", kazao je Raičević.

Vijenci su potom položeni i na spomenike u Mišićima, Belvederu, Virpazaru i Seocu, a delegacija barskog UBNOR otišla je na centralnu proslavu 13. jula u Danilovgrad.

Bonus video: