Sezona uništena, Taru spasiti ne možemo

Rijeka i juče bila potpuno mutna, a SRK koje gazduje kolašinskim vodama odustalo od organizovanja ribočuvarske mreže
15845 pregleda 18 komentar(a)
Rijeka potpuna mutna: Juče na Tar, Foto: SRK
Rijeka potpuna mutna: Juče na Tar, Foto: SRK

Zbog radova na auto-putu, stanje na Tari je takvo da više nema svrhe da postoji revir za sportski robilov na toj rijeci, tvrde u Sportsko-ribolovnom klubu (SRK) “Tara i Morača”, koji gazduje kolašinskim vodama.

Rijeka je u ponedjeljak od jutra bila potpuno mutna, a predsjednik SRK Momir Živković kaže da je ribolovna sezona uništena.

“Nema svrhe više da štitimo revir, tako da on više i ne postoji. Nema svrhe ni da organizujemo ribočuvarsku službu na rijeci Tari. Ovaj stepen nebrige prema Tari je teško objasniti ikome razumnom. Ne znam šta ću da kažem najavljenim grupama sportskih ribolovaca iz inostranstva, Taru spasiti ne možemo i pored sveg truda koji ulažemo“, kazao je on.

Iz tog društva, prošle sedmice, dostavli su medijima video snimke i fotografije na kojima se vidi kako u noćnim satima mehanizacija kompanije CRBC vadi šljunak iz Tare, na dijelu vodotoka od Mateševa ka Jabuci. To je prijavljeno nadležnim inspekcijama i Komunalnoj policiji.

Iz CRBC, pak, tvrde da imaju dozvolu za vađenje šljunka iz korita rijeke Tare.

“Vijestima” su saopštili da je riječ o regulaciji korita, u skladu sa glavnim projektom auto-puta, i da su dozvolu dobili od Uprave za vode. Iz kineske kompanije nijesu odgovorili zašto šljunak vade noću i da li na taj način ugrožavaju riblji fond.

“Regulacioni radovi se uglavnom odnose na formiranje nasipa, a prilikom ove regulacije se odvozi rječni nanos, koji se dijelom koristi za osiguranje nasipa, a dijelom za nasipanje prilaznih puteva. Ovaj materijal se ne koristi u druge svrhe, a navedeni radovi izvode se u skladu sa zakonskim propisima”, saopštili su iz te kompanije.

Ribolovci su o svemu obavijestili inspektore za vodoprivredu i slatkovodno ribarstvo, kao i Komunalnu policiju. Zbog navodnog uništenja ribljeg fonda, Sportsko-ribolovni klub “Tara i Morača” pokrenuo je i sudski spor, a poslije tri ročišta Privredni sud se oglasio nenadležnim, zbog čega je predmet proslijedio Osnovnom sudu u Podgorici.

Povodom situacije na Tari, oglasio se i predsjednik Sportskog flaj fišing kluba (SFFK) “Maniro” Mile Lazarvić, koji, takođe, tvrdi da ne postoje uslovi za ribolovnu sezonu na Tari. Međutim, iz tog kluba, koji je ranije gazdovao kolašinskim vodama, kažu da rijeku na ugrožavaju samo radovi na auto- putu. Lazarević je rekao da resorna ministarstva pokazuju potpunu nebrigu prema Tari, a odgovorni u SRK “Tara i Morača” “nemaju kapaciteta, stručnosti, novca, a možda ni volje da zaštite rijeku”.

“Šljunak iz Tare ne vade samo izvođači radova na auto-putu. Vađenje rječnog materijala je vidljivo i na ostalim mjestima, koja su daleko od gradilišta. Na to kolege iz SRK ne obraćaju pažnju. Svakako, šteta koju trpi riblji fond zbog ovakvog stanja na rijeci je ogromna, iako do sada nije precizno utvrđena“, kaže Lazarević.

Lazarević: Ribu i dalje ubijaju dinamitom i prodaju restoranima

Lazarević kaže da “ne čini kolašinske vode samo Tara”, te da je nebriga i na drugim rijekama vidljiva. Prema njegovim riječima, riba se još ubija dinamitom, a ulov iz krivolova prodaje restoranima na području kolašinske i drugih opština.

“Javna je tajna da se kilogram takve pastrmke prodaje po 12 eura. Dok smo gazdovali kolašinskim vodama, prijavljivali smo svako takvo saznanje, pa su inspektori, tragom naših informacija, nalazili ribu iz kolašinskih rijeka u restoranima u blizini Danilovgrada. Nije mi poznato da se to sada dešava. Takođe, dok smo mi bili zaduženi za kolašinske vode nije bilo upotrebe dinamita, jer smo imali dovoljan broj ribočuvara“, tvrdi predsjednik SFFK “Maniro”.

Inspektori podnijeli više od 60 prijava protiv CRBC

Za četiri godine, koliko traje izgradnja auto-puta, inspektori su više od 60 puta posjetili gradilište i podnijeli više zahtjeva za pokretanje prekršajog postupka, ali su nadležni kaznili kinesku kompaniju CRBC i podizvođače sa ukupno manje od 20.000 eura.

To se navodi u odgovoru Uprave za inspekcijske poslove (UIP) na zahtjev o slobodnom pristupu informacijama, kojim su iz MANS-a tražili podatke o kontrolama i kaznama u vezi sa izgradnjom auto-puta.

“Ekološka inspekcija izvršila je 68 inspekcijskih nadzora, tokom kojih je ukazivala na utvrđene nepravilnost i utvrđivala rokove za njihovo otklanjanje, donijela dva zaključka o administrativnom izvršenju rješenja novčanom kaznom u iznosima 3.000, odnosno 3.500 eura, te podnijela 17 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima zbog nepravilnosti”, navodi se, pored ostalog, u odgovoru UIP-a.

Na zahtjeve inspektora, kako se navodi u odgovoru, sudovi za prekršaje donijeli su rješenja za tri podnijeta zahtjeva i subjekte nadzora kaznili u ukupnom iznosu od 11.000, te 1.600 eura za odgovorno lice.

Bonus video: