Novljanin Damjan Vukićević i Beograđanin Bojan Aleksić dvije godine krstarili svjetskim morima: Lijepo je doći doma

Bilo je i cijepanja jedara, sitnih kvarova, nevera, susreta sa gusarima koji su ih bezuspješno pokušali zaustaviti između Indonezije I Tajlanda, ali bi opet sve to ponovili
3310 pregleda 0 komentar(a)
Sinoć u gradskoj luci, Foto: Slavica Kosić
Sinoć u gradskoj luci, Foto: Slavica Kosić

“Lijepo je doći doma”, kazali su Novljanin Damjan Vukićević i Beograđanin Bojan Aleksić, koji su se nakon dvije godine krstarenja svjetskim morima katamaranom Deadalus Adventure, sinoć vratili u Herceg Novi. U gradskoj luci Škver dočekala ih je rodbina , prijatelji, gradska muzika i predstavnici lokalne uprave . Plovidba katamaranom dugim 13,96, širokim nešto manje od osam metara, otpočela je u Francuskoj, a od tada su prevalili 33 hiljade nautičkih milja i za 700 dana oplovili svijet.

“Krenuli smo iz Francuske, pored Španije, Portugala, kroz Gibratal, kroz Sredozemno more do Herceg Novog. Onda smo iz Herceg Novog krenuli i oplovili Grčku, Maltu, plovili uz obale pored Maroka, Kanarskih ostrva, Svete Lucije, Kariba, prošli kroz Panamski kanal, stigli do Uskršnjih ostrva, Francuske Polinezije, Kukovih ostrva, do Nove Gvineje, Indonezije , Tajlanda , plovili Indijskim okeanom, Crvenim morem, stigli di Džibutija, Eritreje, Egipta , opet Mediteranom do Grčke, Kipra i nazad u Crnu Goru”, opisao je Bojan njihov put.

Bojan i Damjan kažu da je putovanje, bilo kratko I brzo, jer je “svijet veliki”. Izuzetno zanimljivi su im bili susreti sa ljudima iz različitih zemalja, posjete dalekim mjestima, ali najviše susreti sa drugim jedriličarima. Bilo je i cijepanja jedara, sitnih kvarova, nevera, susreta sa gusarima koji su ih bezuspješno pokušali zaustaviti između Indonezije I Tajlanda, ali bi opet sve to ponovili.

Za to vrijeme rodbine i roditelji su, iako ponosni zbog njihovog poduhvata, stalno strahovali,

“Brojala sam mjesece i dane do njihovog povratka. Sada sam sretna i mogu mirno da spavam”, kaže Damjanova majka Branka.

“Dvije godine iščekivanja i nade da će sve proteći dobro”, kazao je Damjanov otac Savo Vukićević , koji ih je i posjetio dva puta tokom plovidbe i pridružio im se na Bora Bora ostrvu za koje kaže da su najljepši predjeli na svijetu, a bio je sa njima i u Singapuru.

Damjanov brat Stefan Vukićević kaže da je podržao brata , ali da on nema želju da se uputi na slično putovanje, jer je to “spartanski život”.

Katamaran je plovio sa crnogorskom zastavom, a bila je istaknuta i zastava Herceg Novog , kazao je predsjednik opštine Stevan Katić , i naglasio da je Damjanov i Bojanov podvig na ponos svima, a s druge strane da je lijepo biti stanovnik grada čiju su zastavu vijorili širom planete.

Nakon odmora dvojica moreplovaca ponovo će u avanture na more, ali možda i u neke druge.

Bonus video: