Istražuju ko je zaradio milione preprodajom i razmjenom zemlje

Specijalni tim istražiće umiješanost opštinskih funkcionera, rukovodstva budvanskog katastra i više mještana u višemilionsku razmjenu i prodaju opštinske zemlje na lokacijama pored Jadranskog sajma i na Zavali
7041 pregleda 8 komentar(a)
Zemljište 2010. prodato kompanijii iz Omana, Foto: Vuk Lajović
Zemljište 2010. prodato kompanijii iz Omana, Foto: Vuk Lajović

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić formirao je specijalni istražni tim sastavljen od specijalnih tužilaca, stručnih saradnika i policijskih službenika Specijalnog policijskog odjeljenja kako bi se ispitala umiješanost opštinskih funkcionera, rukovodstva budvanskog katastra i više mještana u višemilionsku razmjenu i prodaju opštinske zemlje na lokacijama pored Jadranskog sajma i na Zavali.

To su potvrdili iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, pismeno obavijestivši poslanika Demokrata i odbornika u budvanskom parlamentu Mijomira Pejovića. On je insistirao na tome da mu se dostavi šta je tužilaštvo uradilo u ovim slučajevima, koje je još 2016. prijavio tadašnji potpredsjednik Vlade izbornog povjerenja Milorad Vujović.

Pod lupom se našao zemljišni kompleks od 6.400 kvadrata kod Jadranskog sajma, vlasništvo arapske kompanije „Budva beach properties“, koju je ona kupila prije deceniju od nasljednika porodice Anzulović, a koji su u čudnom sudskom sporu vratili zemlju od Opštine.

„Tadašnji potpredsjednik Vujović je podnio 2016. krivičnu prijavu i dostavio dokumentaciju Specijalnom tužilaštvu u vezi sa ozbiljnom sumnjom da su odgovorna lica u Opštini Budva davne 2008. propuštanjem da podnesu žalbu na prvostepenu presudu kotorskog suda oštetili Opštinu za 4,3 miliona eura. Tačno prije godinu na konferenciji za novinare Demokratske Crne Gore sam javno pitao i pozvao državno tužilaštvo da obavijesti javnost šta je uradilo u slučajevima poznatim kao Čukvasi“, naveo je Pejović.

On je kazao da je propuštanjem da se uloži žalba, prvostepena presuda postala pravosnažna, čime je omogućeno potomcima porodice Anzulović da 50 godina nakon što su to zemljište prodali Opštini i za to primili novac, ponovo postane njihova, a koju su kasnije prodali za 4,3 miliona eura.

Pejović je naveo u pismu Stankoviću da je indikativno to što na ročište u kotorskom sudu nije pristupio zakonski zastupnik Opštine Budva i pored toga što je uredno pozvan, “što dovoljno govori namjeri rukovodioca Opštine da zemljište bude izgubljeno, odnosno vraćeno „nasljednicima“, kako bi potom bilo prodato”.

„Specijalni tužilac je u dosadašnjem toku izviđaja zatražio potrebne podatke, informacije, dokumentaciju i određene spise od Ministarstva finansija, osnovnog suda u Kotoru, Uprave za nekretnine, Uprave za sprečavanje pranja novca. Preko Specijalnog policijskog tima zatraženo je u više navrata vršenje određenih provjera, a potrebne podatke i informacije od Poreske uprave, kao i od Opštine Budva i određenih notara, prikupljao podatke i potrebne informacije od Centralne banke i više poslovnih banaka, te u više navrata prikupljao potrebne podatke i dokumentaciju od Državnog arhiva Crne Gore“, navodi se u odgovoru iz Stankovićevog kabineta.

Oni dodaju da je upućena zamolnica za pružanje međunarodne pomoći Tužilaštvu za organizovani kriminal Srbije, uzete izjave u svojstvu građana od više osoba, te u svojstvu svjedoka saslušan određeni broj lica.

„Podnijet je predlog za određivanje privremene mjere sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici, koji je prihvaćen i rješenjem određena privremena mjera obezbjeđenja, zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti. Naredbom su angažovani sudski vještaci geodetske i građevinske struke radi vještačenja”, piše u odgovoru.

Cijela afera događa se u vrijeme kada je gradom upravljala koalicija DPS-SDP, odbosno brojni članovi budvanske kriminalne grupe, koji su procesuirani u nekoliko korupcionaških afera, a u kojima su priznali da su po nalogu Svetozara Marovića oštetili Budvu za više desetina miliona eura. Indikativno je i to što su iz budvanskog katastra upravo u ovom slučaju nestali papiri, pa se teško utvrđuje na koji način je ta parcela mijenjala vlasnike. Katrastrom je tada upravljala Mirjana Marović.

Iz dokazne dokumentacije kotorskog suda vidi se da je porodica Anzulović sredinom 1958. prodala Zemljoradničkoj zadruzi “Vukica Mitrović” zemljište pored sadašnjeg kompleksa “Tre canne”. Anzulovići su za to dobili 2,2 miliona tadašnjih dinara. Stupanjem na snagu Zakona o nacionalizaciji, zemljišnji kompleks je postao društvena svojina, a Zadruga se uknjižila kao korisnik. Međutim, pola vijeka kasnije, nasljednici ranijih vlasnika pokreću sudski spor, koji se okončava sredinom juna 2008. kada se odlukom kotorskog Osnovnog suda parcela vraća nasljednicima.

Nasljednici su tužili Opštinu, uz trvdnju da je zemlja u momentu nacionalizacje bila vlasništvo njihovih predaka i da im ono nikada nije izuzeto iz posjeda, niti im je za njega plaćena naknada. Dvije godine nakon što su vratili zemlju, mještani je sredinom janura 2010. prodaju arapskoj kompaniji OMNIINVEST-Oman international development and investment za 4.300.000 eura.

Ubrzo je kupac preknjižava na novog vlasnika - podgoričku firmu “Budva beach properties”.

U slučaju “Čukvas” nestala kompletna arhiva iz katastra

Katnićev tim ispituje i drugi slučaj, koji je prijavio Vujović - kako je došlo do razmjene zemlje mještana na Zavali za četiri puta veći komad opštinske zemlje u Bečićima, kao i kako je iz budvanskog katastra nestao arhivski materijal koji se tiče tog slučaja.

Prije 12 godina, 2007. godine, iz Opštine saopštavaju da namjeravaju da grade postrojenje za desalinizaciju, što je takođe jedan od predmeta korupcionaških afera u Budvi. Radi se o parceli od 2.000 kvadrata, na sredini rta Zavala, na kojoj je kasnije izgrađena mini fabrika.

Vujović je Specijalnom tužilaštvu predao spise u kojima piše da se sredinom septembra 2007. godine, tadašnjem opštinskom rukovodstvu pismom obratio izvjesni Beograđanin Boris Čukvas, suprug Svetlane Čukvas, rođene Anzulović, kao punomoćnik te starobudvanske porodice. Oni su tvrdili da su vlasnici zemlje na kojoj se gradi postrojenje za desalinizaciju. Ipak, Opština tada iz njima znanih razloga prihvata da obešteti porodicu i krajem novembra zaključuje ugovor o razmjeni nepokretnosti sa nasljednicima.

Prethodno Skupština opštine glasovima tadašnje odborničke većine iz DPS-a i SDP-a, donosi odluku kojom aminuje da se parcela na Zavali razmijeni za 8.437 kvadrata opštinske zemlje u Bečićima, koja se ustupa nasljednicima Anzulovića.

Bonus video: