Putnici sve više biraju Kobilu za prelazak u Hrvatsku

Na Kobili vozila izlaze i ulaze samo jednom trakom, dok Vitaljina ima četiri putničke trake
3066 pregleda 1 komentar(a)
Granični prelaz Kobila, Foto: Slavica Kosić
Granični prelaz Kobila, Foto: Slavica Kosić

Na graničnim prelazima u hercegnovskoj opštini promet putnika i vozila ovog vikenda bio je na prošlogodišnjem nivou, osim na Kobili, drugom graničnom prelazu sa Hrvatskom, gdje je prelazak putnika veći za 42, a vozila za 32 odsto nego lani u isto vrijeme.

Tu granicu je prethodna tri dana prešlo 8.460 putnika i 2.828 vozila.

Novoizgrađeni granični prelaz Vitaljina u Hrvatskoj otvoren je 13. juna. Na njemu je omogućeno obavljanje svih propisanih graničnih procedura pregleda putnika i vozila prema pravilima koje u EU vrijede za vanjske granice te zajednice država. Investitor Ministarstvo finansija Hrvatske, uložilo je u radove i opremanje preko 3,3 miliona eura. Sa crnogorske strane na Kobili nije bilo ulaganja, pa vozila izlaze i ulaze samo jednom trakom, dok granični prelaz Vitaljina ima četiri putničke trake s mogućnošću preusmjeravanja prometa.

“Uprkos tome nije bilo dužeg zadržavanja na našoj strani jer smo povećali broj službenika, a i tehnički smo dobro opremljeni”, kazao je rukovodilac ekspoziture granične policije Petar Radović i naveo da do sada nisu imali primjedbe putnika.

Iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske su savjetovali putnicima koji tokom ljetne sezone planiraju da putuju u Crnu Goru i natrag, da koriste taj granični prijelaz, jer je intenzitet prometa manji u odnosu na granični prelaz za međunarodni promet putnika Karasovići - Debeli brijeg.

Prema Radovićevim iskustvima, granični prelaz Kobila - Vitaljina koriste uglavnom turisti zbog atraktivnosti predjela u Vitaljini, ali i za transfer do dubrovačkog aerodrome Ćilipi i sa njega, jer su zadržavanja kraća nego na drugom prelazu sa Hrvatskom.

Ovog vikenda granicu na Debelom brijegu, najprometnijem graničnom prelazu, dnevno je prelazilo 15.000 putnika i 3.500 hiljade vozila. Radi pet ulaznih i četiri izlazne trake, a u prosjeku su zadržavanja od 10 do 15 minuta. Zbog detaljnije i strože kontrole na hrvatskoj granici u Karasovićima, kako kažu putnici, tamo su kolone i čekanja duži.

Granicu sa Republikom Srpskom na Sitnici dnevno je prethodnih dana prelazilo 9.000 do 10.000 putnika i 2.000 do 2.500 vozila.

Bonus video: