Knjiga koja nudi utjehu i nadu: Poražen je samo onaj ko odustane

U djelu "Rukopis pronađen u Akri" Koeljo na nepretenciozan način nudi utjehu, vjeru, nadu i širi ljubav. Roman koji se čita kao zbirka mudrih misli o životu u prodaji je od od subote, 20. jula.
1852 pregleda 0 komentar(a)
Najčitaniji romani uz "Vijesti"
Najčitaniji romani uz "Vijesti"

U knjizi, koja mu je 22. po redu, Koeljo vješto kombinuje realnost i fikciju prilikom kazivanja priče o Grku po imenu Kopta, koji se spominje u spisima koje nekoliko vjekova kasnije pronalazi jedan Englez.

„Razdvajanje fikcije od stvarnosti je teško ne samo za pisca, već za svakoga. Živimo pod naletom informacija za koje vjerujemo da su istina, iako je jasno da to nijesu. Ova priča je zasnovana na vrijednostima, a vrijednosti nijesu fikcija. One preživljavaju test vremena”, izjavio je autor „Alhemičara”.

Četrnaesti jul 1099. godine. Dok se Jerusalim sprema za napad krstaša, jedan Grk poznat kao Kopt saziva skup svih građana: mladih i starih, muškaraca i žena. Mnoštvo Jevreja, hrišćana i muslimana stiže na trg očekujući besJedu kako da se pripremi za bitku, ali to nije ono što Kopt ima da im prenese.

Sve ukazuje na to da je poraz neizbježan, ali Grk jedino želi da uputi ljude kako da pronađu mudrost skrivenu u svakodnevici, iskovanu od izazova i teškoća sa kojima se suočavaju. Istinsko poznanje, veruje on, počiva u proživljenim ljubavima, otpaćenim patnjama, u trenucima krize i slave, i u neprestano prisutnoj svijesti o neminovnosti smrti.

Knjiga koja na nepretenciozan način nudi utjehu, vjeru, nadu i širi ljubav. Roman koji se čita kao zbirka mudrih misli o životu.

"Doći će trenutak kada će svi teški trenuci postati samo dio priče koju će pripovijedati, ponosni, onima koji budu htjeli da je saslušaju. I svi će ih slušati uz poštovanje i naučiti tri važne stvari:

Da strpljivo sačekaju pravi trenutak za djelanje.

Da budu mudri i ne dozvole sljedećoj prilici da propadne.

I da budu ponosni na svoje ožiljke."

"Rukopis pronađen u Akri" u prodaji je od subote, 20. jula po cijeni od 4.99 eura.

Bonus video: