Šehović: Nulta tolerancija na nasilje u školama

On je objasnio da se Ministartsvo prosvjete bavi ne samo fizičkim, već i socijalnim, psihičkim i svim drugim vrstama nasilja, uključujući i ono na internetu
83 pregleda 1 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Damir Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 13.03.2018. 18:34h

Ministarstvo prosvjete imaće nultu toleranciju na vršnjačko i nasilje nad djecom, ali je za potpuno suzbijanje te pojave potrebna saradnja svih nadležnih organa, poručio je ministar prosvjete, Damir Šehović, na konsultativnom saslušanju u Skupštini.

Na konsultativnom saslušanju o vršnjačkom i nasilju nad djecom, koje su inicirale nevladine organizacije Snažna mama iz Bijelog Polja, Otvoreni centar Bona fide iz Pljevalja i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja iz Plava, učestvovao je i ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da je Šehović, tokom izlaganja, naveo da je ranije započet program Škola bez nasilja - sigurno školsko okruženje u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, kao i da je izrađeno uputstvo o podjeli odgovornosti i postupanju u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja, koje je usvojio Nacionalni savjet za obrazovanje.

Na taj način je uputstvo postalo obavezno za primjenu u školama.

“Cijeneći specifičnosti djece sa smetnjama u razvoju izrađene su i smjernice i procedure za obezbjeđivanje sigurnog okruženja za djecu u resursnim centrima. To stoga što kod ove grupe postoje specifični izazovi u otkrivanju, a samim tim i prijavljivanju nasilja“, navodi se u saopštenju.

Šehović je objasnio da se Ministartsvo prosvjete bavi ne samo fizičkim, već i socijalnim, psihičkim i svim drugim vrstama nasilja, uključujući i ono na internetu.

“Tako su, tokom izmjene predmetnih programa, u okviru predmeta Informatika uvedeni ciljevi i aktivnosti kojima se djeca uče kako da bezbjedno koriste internet. Dodatno, na Školskom portalu nalazi se stranica o bezbjednosti djece na internetu“, saopšteno je iz Ministarstva.

U saradnji sa kancelarijom UNICEF-a, kako je objašnjeno, razvijena je i aplikacija za pametne telefone koja se zove NET prijatelji za djecu uzrasta devet do 11 godina. Aplikacija sadrži edukativnu igricu koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu, a sadrži i opciju za prijavu online nasilja.

Iz Ministarstva su kazali da je u cilju evidentiranja pojave nasilja u vaspitno–obrazovnim ustanovama Zavod za školstvo prikuplja podatke o broju slučajeva nasilja i preduzetim mjerama.

„Sprovedene su brojne obuke za kadar škola, pripremljen je priručnik za rad, urađena je brošura za roditelje i osmišljen Upitnik za procjenu vršnjačkog nasilja. Cijeneći međusektorski karakter djelovanja i važnost funkcionalne prevencije nasilja, organizovane su i zajedničke obuke za stručne službe škola i centara za socijalni rad”. navodi se u saopštenju.

Konsultativna saslušanja održana su na zajedničkoj sjednici odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje i za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Bonus video: