Solarni i hibridni brodovi za redovan linijski saobraćaj u Boki

Ukupna vrijednost projekta, jedinstvenog na Mediteranu, je 4.259.000 eura, dok sufinansiranje preko UNDP projekta "Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori" iznosi 150.000 eura
3765 pregleda 0 komentar(a)
"Elettra" na Pinima, Foto: Siniša Luković
"Elettra" na Pinima, Foto: Siniša Luković

Prvi solarni i hibridni trimarani za putnički prevoz u Boki Kotorskoj kršteni su večeras na svečanosti u Tivtu, imenima "Elettra" i "Graciana".

Iako kume brodova, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Danijela Gašparikova i sekretarka za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost Opštine Tivat Tatjana Jelić nisu uspjele da iz prvog pokušaja o nove brodove slome boce sa šampanjcem što se u pomorstvu smatra lošim znakom za novo plovilo, učesnici svečanosti koju je organizovala kompanija Bella Boka iz Kotora, izrazili su uvjerenje da će ambiciozno zamišljeni projekat obnove redovnog putničkog brodskog saobraćaja u zalivu brodovima na hibridni i solarni pogon, zaživjeti.

Iza kompanije Bella Boka stoji italijanski preduzetnik Rikardo Boneti, a njen projekat uspostavljanja linijskog brodskog prevoza unutar zaliva Boke trimaranima na hibridni i solarni pogon, podržali su Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Privredna komora Crne Gore i Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP.

Kako se čulo na svečanosti kojoj su pored ostalih prisustvovali i ambasadori SAD Džudi Rajzing Rajnke, Italije Luka Zelioli i Velike Britanije Alison Kemp, ovaj projekat će pozitivno uticati na rješavanje problema zagušenja u drumskom saobraćaju, posebno tokom ljetnje sezone, kada se zbog gužvi na cestama od Kotora do Herceg Novog u najboljem slučaju stiže za sat i po, do dva sata.

Brodovima koji mogu prevesti od 30 do 60 putnika, trajanje tog putovanja biće prepolovljeno.

Ukupna vrijednost tog projekta, jedinstvenog na Mediteranu, je 4.259.000 eura, dok sufinansiranje preko UNDP projekta "Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori" iznosi 150.000 eura.

"Ovo je odličan primjer kako inovacije i kreativnost u dizajnu, obnovljivoj energiji i ulaganju privatnog kapitala u javno dobro, mogu biti pretvoreni u ekonomsku priliku koji ima minimalni negativni uticaju na životnu sredinu. Projekat spaja vrijednu lokalnu nautičku tradiciju sa održivim razvojem i čistim tehnologijama, olakšavajući život lokalnog stanovništva", kazala je Gašparikova, dodajući da je sektor saobraćaja jedan od najvećih generatora emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte u Crnoj Gori, zbog čega je projekat uvođenja putničkih brodova na hibridni i solarni pogon u Boki još značajniji.

Državni sekretar u MORT-u Damir Davidović kazao je da pitanje zaštite životne sredine predstavlja suštinu održivog razvoja turizma u Crnoj Gori i da dva nova ekološka putnička broda u Boki sada na najekološkiji mogući način, obnavljaju redovan brodski linijski saobraćaj koji je u Boki postojao još od sredine 19.vijeka.

"Ovaj projekat ne samo da čuva naše more i vazduh, nego predstavlja i moderno tehnološko dostignuće kakvo gotovo da ne postoji nigdje drugo na Jadranu", istakao je Davidović dodajući da će u "Bella Boki" biti otvoreno oko 60 novih radnih mjesta.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković ukazao da je ovaj projekat "novina i u samoj EU" i da će postojanje ovakvog servisa u Boki omogućiti lokalnom stanovništvu i turistima da se preorijentišu na "brži, jeftiniji i zanimljiviji transport brodovima na električni pogon, što će uticati na smanjenje upotrebe automobila i emisije štetnih gasova iz automobilskih motora".

Gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac podvukao je da taj grad već tri godine intenzivno podržava ovaj projekat jer će on dodatno pozicionirati Tivat kao elitnu ekološku turističku destinaciju.

"Izražavam nadu da ćemo ponovno, kao nekada "Barbarom", "Perastom" i "Durmitorcem", sada ekološkim elektro-brodovima imati priliku da oživimo linijski pomorski saobraćaj u Boki", istakao je Kusovac.

"Ove moderne brodove sa kojim započinjemo rad sagradila je domaća, crnogorska kompanija Monte Marine Yachting iz Kotora čiji je vlasnik Dragan Franović. U drugoj fazi projekta u narednih 12 do 18 mjeseci oni će sagraditi još sedam ovakvih brodova – četiri kapaciteta 60 i pet kapaciteta 30 putnika, koji će se uključiti u redovan linijski saobraćaj unutar zaliva. Boka je svojim geografskim i maritimnim karakteristikama idealno okruženje za razvoj i uspjeh jednog ovakvog javnog ekološkog pomorskog putničkog transporta", kazao je prvi čovjek kompanije Bella Boka, Rikardo Boneti.

Brodovi će voziti na linijama unutar Kotorskog zaliva , kao i duž cijele Boke spajajući Kotor, Perast, Tivat i Herceg Novi, a pristajaće na 13 mjesta koja će uskoro biti opremljena i posebnim punjačima za njihove baterije.

Cijena karte iznosiće od 3 do 5 eura, a frekvencija linija i brzina brodova, očekuju inicijatori projekta, uspješno će konkurisati uobičajenom drumskom prevozu putnika i doprinijeti smanjenju gužvi na putevima u Bok i smanjenju emisije štetnih izduvnih gasova.

Osim putničkih brodova, "Bella Boka" će imati dva manja servisna plovila – jedno spasilačko i drugo na solarni pogon, posebno opremljeno za sakupljanje plastičnog otpada u moru.

Zelioli: Pun pogodak u ekonomskom i ekološkom slislu

Italijanski ambasador Luka Zelioli “Vijestima” je kazao da se raduje što je italijanski biznismen Rikardo Boneti koji već nekoliko godina živi i radi u Crnoj Gori, uspio da nakon nekoliko godina, realizuje svoju inovativnu ideju i efikasnom privatno-javnom partnerstvu u oblasti ekološkog pomorskog transporta.

"Mislim da je ovo veoma dobra ideja iza koje stoji italijanski kapital i italijanski know-how koji je kombinovan sa ekspertizom jedne domaće, crnogorske firme koja je izgradila ove moderne brodove. Javni linijski pomorski transport u Boki brodovima na hibridni i solarni pogon ne samo što će doprinijeti zaštiti životne sredine, već će pomoći rješavanju problema gužvi i zakrčenja na cestama, smanjenu zagađenja i unapređenju prevoza turista i lokalnog stanovništva. Posebno se radujem što će ovaj projekat otvoriti 60 novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo, ali nadasve tome što će značajno doprinijeti zaštiti Boke Kotorske i promociji održivog razvoja ovog regiona", istakao je Zelioli.

Bonus video: