Još oko 2.700 mjesta za polumaturante

Naknadni konkurs za srednje škole raspisan juče, dokumenta se predaju od 14. do 16. avgusta
1176 pregleda 0 komentar(a)
Mjesta ima i u gimnaziji: Srednja mještovita škola u Golubovcima, Foto: Ministarstvo prosvjete
Mjesta ima i u gimnaziji: Srednja mještovita škola u Golubovcima, Foto: Ministarstvo prosvjete

Konkurs za avgustovski upisni rok objavljen je juče, a polumaturantima je na raspolaganju još oko 2.700 mjesta u srednjim školama.

Đaci će dokumenta ustanovama podnositi od 14. do 16. avgusta.

“Konkursom je oglašeno 2.671 mjesto u srednim školama, od toga 2.226 u stručnim, najviše za programe u četvorogodišnjem trajanju. U gimnazijama ima mjesta za oko 445 novih đaka”, kazala je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Prema njenim riječima, škole su dužne da svakog dana objavljuju ažuriranu rang listu, kako bi kandidati mogli da prate na kom su mjestu “i ponašaju se u skladu sa time”. “Mjesta u opštim gimnazijama ima u Andrijevici, Bijelom Polju, Budvi, Danilovgradu, Cetinju, Golubovcima, Nikšiću, Plavu, Rožajama, Tivtu, Tuzima, Žabljaku i Ulcinju. Mjesta ima na programima iz oblasti poljoprivrede u školama u Andrijevici, Baru, Šavniku, Golubovcima. U školama u Nikšiću i Podgorici mjesta ima na programima iz oblasti mašinstva, elektrotehnike, prerade hrane. U školama u Budvi, Bijelom Polju, Beranama, Žabljaku, Mojkovcu, Plavu, Golubovcima, Nikšiću, Cetinju, Podgorici, Tivtu, Ulcinju mjesta ima na programima iz oblasti usluživanja”, istakla je Lekićeva.

Na programima iz oblasti građevine mjesta ima u Građevinsko-geodetskoj školi „Marko Radović“ u Podgorici i u Prvoj srednjoj stručnoj školi u Nikšiću.

“U oblasti ekonomije i prava mjesta ima u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Mojkovcu, Nikšiću, Rožajama, Golubovcima i Petnjici”, dodala je ona.

Podsjeća da je u junskom roku upisano 6.354 učenika.

“Od tog broja, na programe u trogodišnjem trajanju upisalo se 1.289 učenika, na programe u četvorogodišnjem trajanju 3.262 učenika, a u odjeljenja opšte i specijalističkih gimnazija upisano je 1.919 učenika. Najviše interesovanja učenika u junskom upisnom roku bilo je za programe iz oblasti elektrotehnike, a potom i ugostiteljstva, usluga, medicine, ekonomije i saobraćaja”, kaže Lekićeva.

Navodi i da su, na primjer, sva upisna mjesta na programu kuvar popunjena u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Baru gdje se prijavio 41 učenik, a konkursom je traženo 28.

“Ali i u školi „Vukadin Vukadinovic“ u Beranama, Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću, Školi „Sergije Stanić“ u Podgorici gdje se prijavilo 93 učenika, a konkursom traženo 84, te školi „Ivan Goran Kovačić“ u Herceg Novom i u Srednjoj mješovitoj školi u Mojkovcu“, kaže za našu novinu Lekićeva.

Ocijenila je i da su ovi podaci “pokazatelj pravih poteza Ministarstva, ali i Centra za stručno obrazovanje, u dijelu koji se tiče stručnih škola”.

“Za gimnazije vlada tradicionalno značajno interesovanje, i tu je naravno potrebno stalno, kao i u svim drugim školama, raditi na unapređenju nastave, ali nije bilo potrebno uklanjati predrasude prema tim školama. Sa stručnim školama, pak, smo, osim stalnog i prirodnog posla, imali upravo tu dodatnu obavezu, da prema njima razbijamo predrasude”, zaključila je Lekićeva.

Bonus video: