HARASANI ODGOVORIO

URA Ministarstvu zdravlja: Priznajete da vakcina nije bilo i pokušavate da to jeftino opravdate

Harasani ističe da su iz Ministarstva sami priznali da vakcine kasne, da tenderi nijesu uspjeli i da je nestašica pojedinih vakcina na tržištu.
1107 pregleda 1 komentar(a)
Harasani, Foto: URA
Harasani, Foto: URA
Ažurirano: 18.07.2019. 16:55h

Imajući u vidu da su javna oglašavanja Ministarstva zdravlja i odgovori na pitanja zabrinute javnosti i građana rijetka kao Halejeva kometa uvijek se obradujemo njihovom saopštenju, kazao je član Glavnog odbora URE Ilir Harasani, reagujući na saopštenje Ministarstva zdravlja o nestašici vakcina.

“I ovo saopštenje kao i prethodna obiluje manipulacijama i jeftinim demagoškim frazama. Od onih koji su navikli da godinama parazitiraju na državnom budžetu kao što je to slučaj sa funkcionerima SD i nismo očekivali ništa osim spinovanja kojima se pokušava obmanuti javnost”, poručuje Harasani.

On ističe da su iz Ministarstva sami priznali da vakcine kasne, da tenderi nijesu uspjeli i da je nestašica pojedinih vakcina na tržištu.

“Sami ste priznali da nijeste bili u stanju da se na vrijeme organizujete da se vakcine obezbijede, što dovoljno govori o vašoj odgovornosti na koju se u saopštenju više puta pozivate. Ipak, u jednom dijelu se slažemo sa vama, a to je da su transparentnost u radu i društvena odgovornost veoma važni posebno kada se radi o pitanjima vezanim za zdravlje ljudi”, naglašava Harasani.

On je pozvao nadležne iz Ministarstva da odgovore na sljedeća pitanja i daju konkretne odgovore jer javnost to čeka već više mjeseci:

• Koliki je broj ljekara po glavi stanovnika u Crnoj Gori i koliko ljekara nedostaje u sistemu javnog zdravstva ako imamo u vidu da je u zemljama EU na nivou od najmanje 3,4/1000?

• Koliko je ljekara napustilo sistem javnog zdravstva u posljednjih 5 godina?

• Da li je tačno da trećina ljekara u Crnoj Gori prima 550 EUR plate?

• Koliko izabranih doktora (za djecu i odrasle) i ginekologa nedostaje Glavnom gradu na današnji dan?

• Koliko ljekara nedostaje Institutu za bolesti djece?

• Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) je da izdvajanja za zdravstvo budu na nivou od najmanje 6,80% BDP-a. Kolika mi izdvajamo za zdravstvo?

• Da li imamo dovljan broj aparata za zračenje na Klinici za onkologiju i radioterapiju KCCG i koliko su stari ti aparati?

• Koliko dana u prethodne dvije godine nije radio aparat za spoljašnje zračenje?

• Zašto su pojedini ljekovi u Crnoj Gori i do tri puta skuplji nego u regionu (primjeri: pradaxa, monopril, mostrafin, singulair…)?

• Koliki je broj ljekova koji se djelimično refundiraju?

• Koje mjere je Ministarstvo preduzelo da se u apotekama ljekovi ne prodaju preko maksimalno dozvoljene cijene?

• Koje mjere i radnje je Ministarstvo preduzelo u posljednje dvije godine u cilju kadrovske i tehnološke obnove bolnica sekundarnog nivoa i koliko novca je u njih uloženo?

• Do kada će se pacijenti prevoziti u starim autima (poput još uvijek aktivnih lada) dok se ministar vozi u novom džipu?

• Kada ćete odgovoriti na zahtjeve URE za slobodan pristup informacijama na šta Vas obavezuju i Rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama?

• Zašto u Crnoj Gori u sistemu javnog zdravstva ordinira samo jedan dječji hirurg i ortoped?

Harasani poručuje Ministarstvu zdravlja da opet pogledaju program reforme zdravstvenog sistema – “Zdravstvo za sve” koji je URA prošle godina predstavila javnosti.

“Kao što ste prepisali ideju o otvaranju fizikalnih ambulanti u više opština, i uvidjeli važnost uspostavljanja jedinica za gastroenterologiju u regionalnim i opštim bolnicama tako tamo ima još mnogo odličnih ideja i prijedloga ako ste u stanju da ih razumijete, prepišete i implemenirate”, poručuje na kraju Harasani.

Preporučujemo za Vas