Šehović: Sistem priznavanja i kontrole inostranih diploma će biti pooštren

"Onima koji razmišljaju da prečicom dođu do diplome sa pojedinih visokoškoslkih ustanova iz regiona, šaljem poruku da bi trebali da odustanu od tog nauma jer takva diploma u Crnoj Gori njima ništa neće značiti“, kazao je Šehović
3732 pregleda 6 komentar(a)
Šehović u Skupštini, Foto: Screenshot/YouTube
Šehović u Skupštini, Foto: Screenshot/YouTube
Ažurirano: 18.07.2019. 19:11h

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da ministarstvo neće dozvoliti verifikaciju sumnjivih diploma obrazovnih ustanova iz regiona. On je rekao da će sistem priznavanja i kontrole inostranih diploma biti pooštren, zbog čega će biti potvrđene samo diplome koje neće uniziti crnogorski sistem obrazovanja i tržište rada.

Šehović je pojsnio da je Ministarstvo obavezno da provjeri svaku diplomu koju treba nostrifikovati, ističući da je odbijeno stotinu srednjoškolskih i visokoškoslkih diploma nakon čega su podnijete krivične prijave.

"Nećemo tolerisati takvu praksu. Novo riješenje koje ćemo pretočiti u zakon predstavljaće dobar mehanizam za zašitu crnogorskog obrazovnog sistema. Onima koji razmišljaju da prečicom dođu do diplome sa pojedinih visokoškoslkih ustanova iz regiona, šaljem poruku da bi trebali da odustanu od tog nauma jer takva diploma u Crnoj Gori njima ništa neće značiti“, kazao je Šehović, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokrata (SD) Borisa Mugoše.

Šehović je rekao da je bogoslovija na Cetinju u julu 2018. podnijela zahtjev za priznavanje diploma u obrazovnom sistemu, ali da će se odluka o tome donijeti kada bogoslovija uvrsti preporuke Zavoda za školstvo.

Odgovarajući na pitanje Slavena Radunovića (DF) zbog čega su diplome priznate medresi "Mehmed fatih", Šehović je rekao da je Nacionalni savjet za obrazovanje 2015. utvrdio da je program medrese usaglašen sa javnim programom za opšte-srednje obrazovanje.

"Ova srednja vjerska škola je prošla proceduru dobila saglasnost Savjeta i od tad se diplome priznaju za nastavak obrazovanja u Crnoj Gori. Bogoslovija nam se obratila u julu 2018. a na sastanku su nas upoznali da i oni žele da idu u ovom prvcu. Niko nije izuzeo bilo koju vjersku školu iz sistema obrazovanja, samo je potrebno poštovati zakonske procedure", kazao je Šehović.

Na pitanje poslanika Liberalne partije Andrije Popovića kada će u crnogorski obrazovni sistem biti uvedeno seksualno obrazovanje, Šehović je rekao da u obrazovnom sistemu već postoje predmeti koji se posredno bave seksualnim obrazovanjem.

Na pitanje poslanika DPS-a Mihaila Anđušića kada će biti otvorena srednja škola u Golubovcima, Šehović je rekao da će nastava početi naredne školske godine. Šehović je podsjetio da je izgradnja srednje škola koštala 4.5 miliona eura, kao i da će škola imati opšti smjer gimnazije, smjerove ekonomski i poljoprivredni tehničar, kao i trogodišnje programe – kuvar, konobar i frizer.

"Očekuje se da će škola, sa svojim prostornim kapacitetima i obrazovnom ponudom rasteretiti srednje škole na teritoriji Glavnog grada", kazao je Šehović.

Bonus video: